От х:

Днес в x:

Надвисна нов риск държавните гори да бъдат приватизирани

Правителството се кани до края на март да ги трансформира в еднолични акционерни дружества, алармираха природозащитници

В хода на политическата криза с ротацията на правителството има риск до края на март то да преобразува без дебат държавните горски предприятия в еднолични акционерни дружества, което крие изключително големи рискове.

Това предупреди пред БНР природозащитникът Александър Дунчев, бивш директор на Изпълнителната агенция по горите.

Трансформацията на държавните горски стопанства, е ангажимент, който страната ни е поела още при влизането в чакалнята за еврозоната, а също пред ОИСР като мярка за повече прозрачност в тяхното управление. Срещу тази промяна обаче има силни резерви. Самото министерство на земеделието е изразило отрицателно становище, а наскоро министър Кирил Вътев дори обяви пред депутатите от земеделската комисия, че изпраща доклад до ОИСР и Брюксел с искане за отлагане до края на 2025 г.

В същото време финансовото министерство вече е внесло проекторешение в МС горските стопанства да станат акционерни дружества и за малко точката да мине на заседание на правителството преди две седмици, стана ясно от обясненията на бившия шеф на Агенцията по горите. „Добре, че вдигнахме шум тогава, в същия ден министерството на земеделието внесе много остър доклад с изключително силни аргументи, че горските стопанства изпълняват предимно публични функции, а превръщането им в акционерни дружества ще ги направи икономически субекти, които може да фалират, както и да бъдат приватизирани“, поясни Дунчев.

България е една от малкото страни в Европа с толкова голям дял на държавните гори. „Благодарение на това, че 75 % от всички български гори са държавна собственост, страната ни има шанса да притежава едни от най-добре запазените горски масиви, въпреки злоупотребите с дърводобива“, посочи Дунчев. По думите му България има едни от най-запазените вековни гори в Европа, както и много добре запазени вододайни зони. „И най-важното - нашите гори са свободно достъпни“, каза той като даде пример с Германия, Австрия, Белгия, където бариери преграждат достъпа до горите.

Според Дунчев страната ни не е задължена да преобразува държавните горски стопанства в еднолични акционерни дружества - Европа просто иска правила. Друга опция е държавните горски стопанства да бъдат трансформирани в агенции, каквато е практиката в много европейски държави. Но най-добрият вариант е те да се запазят в сегашния си вид и да преминат под шапката на самостоятелна Държавна агенция по горите, директно подчинена на Министерски съвет.

„Ако станат ЕАД, дори да има защита за държавните гори, е възможно някое недобросъвестно правителство да ги вкара в капитала на акционерното дружество и в един момент да решат да ги фалират и този капитал да започне да се разпродава“, каза природозащитникът. Той посочи, че вече има такива случаи в Банско, Перелик, Картала над Благоевград на съвместни дружества между общински фирми и частни предприемачи, при които частниците изместват общината, която е заложила горите си, и ги обсебват.

Според Дунчев, е разбираемо финансовият министър Асен Василев да иска прозрачност и пазарни правила за горските предприятия. „Те обаче не са нормални пазарни играчи. В момента, в който влязат частници в тези дружества и държавата изпуска контрола. В Румъния така една австрийска фирма превзе целия дърводобивен сектор и се наложи правителството да направи законодателни промени, за да елиминира монопола“, посочи Дунчев.

Природозащитниците настояват за дебат по темата. В момента всеки се крие - МФ не отговаря на въпроси на депутати от „Зелено движение“, МЗХ не предоставя критичния си доклад, В момента няма никакъв дебат, включително и за създаването на самостоятелна Държавна агенция по горите, посочва Дунчев.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини