От х:

Днес в x:

Французинът Мишел Талагран спечели Абеловата награда за математика за 2024 г.

Абеловата награда за математика за 2024 г. е присъдена на французина Мишел Талагран, който е специалист по теория на вероятностите и функционалния анализ, съобщи Норвежката академия на науките, цитирана от Франс прес и БТА.

Според него "математиката дава крила".

Талагран, който е на 72 години и е бивш директор на Института за научни изследвания във Франция, е отличен "за революционния му принос към теорията на вероятностите и функционалния анализ", се казва в разпространеното съобщение. 

Работата му има "забележителни приложения в математическата физика и статистиката", допълват от Норвежката академия на науките.
   
Мишел Талагран, който прави кариера в Математическия институт "Жусийо", е петият французин, отличен с Абеловата награда от от 2003 г. насам, отбелязва АФП.

"Никога нямаше да повярвам, че това е възможно. Невероятно беше усещането да чуя" новината, казва той пред АФП, след като разбира, че е отличен с Абеловата награда.
 
"Математиката във Франция се справя изключително добре и ние можем да се гордеем с това", каза той. 
    
На уебсайта си, който е на достъпен език, Мишел Талагран обяснява на английски език, че "математиката дава крила" и приканва научната общност да решава задачи срещу финансова награда.
 
"Талагран е изключителен математик и страхотен специалист по решаване на задачи", коментира в прессъобщението Хелге Холден, председател на Комитета, връчващ Абеловата награда.

Мишел Талагран наследява отличието от аржентино-американеца Люис Кафарели, който миналата година получи Абеловата награда за приноса си към теорията за нелинейните частични диференциални уравнения.

Абеловата награда, наричана "Нобел за математика", се придружава от чек за 7,5 милиона норвежки крони (647 000 евро). Тя е учредена през 2003 г. във връзка с 200-годишнината от рождението на  норвежкия математик Нилс Хенрик Абел.

Церемонията за връчването на отличието на Мишел Талагран ще се състои в Осло на 21 май.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини