От х:

Днес в x:

В САЩ одобриха първото лекарство за чернодробно възпаление

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри първото лекарство за често срещана форма на чернодробно възпаление, наречена неалкохолен стеатохепатит или NASH, съобщи Си Ен Ен NASH - известен също като метаболитен стеатохепатит, свързан с дисфункция, или MASH, се случва, когато черният дроб се възпалява поради излишните мастни клетки, които се натрупват в органа, което води до възпаление и увреждане на тъканта.

Това е напреднала форма на неалкохолна мастна чернодробна болест; заболяването е тясно свързано със затлъстяването, диабет тип 2 и редица други метаболитни състояния, като например високо кръвно налягане. Смята се, че около 6-8 милиона души в САЩ имат NASH с умерена до напреднала чернодробна фиброза или увреждания, казва FDA. Други усложнения, свързани с това състояние включват цироза, рак на черния дроб, чернодробна недосттъчност.

Досега не е имало лекарства за лечение на заболяването. Предишните схеми за лечение на NASH бяха насочени към намаляване на теглото чрез промени в начина на живот, като контрол на кръвната захар, здравословна диета и редовни физически упражнения.

Новото лекарство, ресметиром на Madrigal Pharmaceuticals, ще се предлага на пазара под търговското наименование Rezdiffra. През април то получи обозначението Breakthrough Therapy от FDA. Този статут ускорява разработването и разглеждането на лекарства, които са предназначени за лечение на сериозно заболяване и за които предварителните клинични данни показват, че могат да бъдат значително подобри от наличните терапии.

Лекарството, което активира рецептора на хормона на щитовидната жлеза в черния дроб, за да намали натрупването на мазнини, се приема ежедневно през устата. Одобрено е за хора, които имат NASH с умерена до напреднала фиброза, и е предназначено да се използва заедно със здравословна диета и физически упражнения.

Резултатите от клиничното изпитване, публикувани през февруари, показват, че повече от 25% от участниците, приемащи 80 милиграма ресметиром, са постигнали преодоляване на NASH без влошаване на фиброзата, както и почти 30% от тези, които са приемали 100 mg, и по-малко от 10% от участниците, които са получавали плацебо. Лекарството също така е помогнало за понижаване на нивата на LDL или „лошия“ холестерол и нивата на чернодробните ензими.

Все още не е ясно колко дълго пациентите ще трябва да приемат лекарството. Необходими са допълнителни изследвания.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини