От х:

Днес в x:

Радев отложи връчването на мандата на ГЕРБ

Президентът Румен Радев отложи връчването на първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, съобщи пред журналисти той.

Причината е обявеният национален траур за смъртта на Патриарх Неофит. Правителството обяви 15 и 16 март за Дни на национален траур в памет на Светейшия патриарх Неофит.

„В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред неговата памет политическите страсти са неуместни. Затова отлагам връчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник от 12 ч.", каза Радев.

Утре в 17 ч. държавният глава трябваше да връчи мандата на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел. ПП-ДБ и ГЕРБ днес обсъждаха дали още утре да не върнат на Радев изпълнен мандата със структура и състав на правителство.

По-рано днес Светият синод реши на 15 март от 9.00 часа тленните останки на Светейшия патриарх да бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, а на 16 март от 9.30 часа да бъде отслужена заупокойна св. Литургия и опело. С литийно шествие тялото на Патриарха ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъде положено.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини