От х:

Днес в x:

Трите най-популярни алтернативи на прясното краве мляко

Кравето мляко има впечатляващ хранителен профил. Богат е на висококачествен протеин и важни витамини и минерали, включително калций, фосфор и витамини от група В.

Една чаша (240 мл) пълномаслено мляко осигурява 146 калории, 8 грама мазнини, 8 грама протеин и 13 грама въглехидрати.

Въпреки че е популярен избор за мнозина, някои хора не могат или избират да не пият мляко поради лични предпочитания, диетични ограничения, алергии или непоносимост. Приблизително 75% от населението на света има непоносимост към лактозата, захарта, съдържаща се в прясното мляко. Това състояние се случва, когато хората имат дефицит на лактаза, ензим, който смила лактозата.

Някои хора избират да избягват кравето мляко и поради опасения относно потенциални замърсители, включително антибиотици, пестициди и хормони.


Популярни заместители на прясното мляко днес са:

1. Соево мляко

Соевото мляко се прави от соеви зърна или соев протеинов изолат и често съдържа сгъстители и растителни масла за подобряване на вкуса и консистенцията.

Обикновено има мек и кремообразен вкус. Действа най-добре като заместител на кравето мляко в солени ястия, с кафе или със зърнени храни.

Една чаша (240 мл) неподсладено соево мляко съдържа 80-90 калории, 4-4,5 грама мазнини, 7-9 грама протеин и 4 грама въглехидрати.

По отношение на храненето соевото мляко е близък немлечен заместител на кравето мляко. Съдържа подобно количество протеини, но около половината от броя на калориите, мазнините и въглехидратите.

Освен това е един от малкото растителни източници на висококачествен „пълен“ протеин, който осигурява всички основни аминокиселини. Това са аминокиселините, които не могат да бъдат произведени от тялото и трябва да бъдат получени от диетата.


2. Бадемово мляко

Бадемовото мляко се прави или с цели бадеми, или с бадемово масло и вода.

Има лека текстура и леко сладък и орехов вкус. Може да се добавя към кафе и чай, да се смесва в смутита и да се използва като заместител на кравето мляко в десерти и печива.

Една чаша (240 мл) неподсладено бадемово мляко съдържа 30-35 калории, 2,5 грама мазнини, 1 грам протеин и 1-2 грама въглехидрати.

В сравнение с кравето мляко, то съдържа по-малко от една четвърт от калориите и по-малко от половината мазнини. Също така е със значително по-ниско съдържание на протеини и въглехидрати.

Това е едно от най-нискокалоричните немлечни млека на пазара и е чудесен вариант за тези, които искат или трябва да намалят броя на калориите, които консумират.

Нещо повече, бадемовото мляко е естествен източник на витамин Е, група антиоксиданти, които помагат за защитата на тялото от болестотворни вещества, известни като свободни радикали.


3. Кокосово мляко

Кокосовото мляко се прави от вода и бялата плът на кафявите кокосови орехи.

Продава се в картонени опаковки заедно с млякото и е по-разредена версия на типа кокосово мляко, което обикновено се използва в кухнята на Югоизточна Азия и Индия, което обикновено се продава в кутии.

Кокосовото мляко има кремообразна текстура и сладък, но фин аромат на кокос. Една чаша (240 мл) съдържа 45 калории, 4 грама мазнини, без протеини и почти никакви въглехидрати.

Кокосовото мляко съдържа една трета от калориите на кравето мляко, половината от мазнините и значително по-малко протеини и въглехидрати.

Всъщност кокосовото мляко има най-ниското съдържание на протеини и въглехидрати от немлечните млека. Може да не е най-добрият вариант за тези с повишени нужди от протеини, но би подхождал на тези, които искат да намалят приема на въглехидрати.

Нещо повече, около 90% от калориите от кокосовото мляко идват от наситени мазнини, включително вид наситени мазнини, известни като средноверижни триглицериди.

Някои изследвания показват, че средноверижни триглицериди могат да помогнат за намаляване на апетита, да помогнат при загуба на тегло и да подобрят нивата на холестерола в кръвта повече от другите мазнини (2,3).


Референции:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17570262/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19437058/

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини