От х:

Днес в x:

Мощен натиск върху Шолц да даде Тауруси на ВСУ

Британският външен министър Дейвид Камерън бе на визита в Германия, за да обсъди увеличаването на подкрепата за Украйна. Част от разговорите бяха посветени на въпроса дали предоставянето на германски крилати ракети „Таурус“ на Киев би довело до ескалация на конфликта. Темата стана особено чувствителна за Берлин, след като в началото на месеца руската журналистка и главна редакторка на руския държавен пропаганден канал Раша Тудей (RT) Маргарита Симонян публикува запис от разговор на високопоставени офицери от германските ВВС, които обсъждат теоретичните възможности за разполагане на германски крилати ракети в Украйна. Офицерите засягат и въпросите дали „Таурус“ теоретично биха имали капацитета да разрушат построения от Русия моста към Кримския полуостров и дали Украйна би могла да нанесе подобен удар без участието на Бундесвера, припомня ДПА.

Германските ракети „Таурус“ могат да изминат два пъти по-голямо разстояние от ракетите „Сторм шадоу“ и „Скалп“, доставени досега на Киев от Великобритания и Франция, и по този начин ще позволят на Украйна да може да поразява дори Москва, посочва Ройтерс.

Шолц отхвърля доставките на ракети „Таурус“, които имат обсег до 500 километра, понеже се притеснява, че това може да въвлечи Германия във войната между Русия и Украйна, отбелязва в. „Зюддойче цайтунг“. Канцлерът аргументира позицията си с думите: „Това, което правят британците и французите по отношение на контрола на целите и поддръжката на контрола на целите, не може да се направи в Германия“. Въпросното изказване предизвика остри критики, понеже няма официално потвърждение, че Лондон и Париж сами програмират крилатите ракети, които предоставиха на Украйна, припомня сп. „Шпигел“, цитирано от БТА.

Бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че „поведението на Шолц показва, че що се отнася до сигурността на Европа, той е неподходящият човек, на неподходящата работа в неподходящото време“. Уолъс каза това в края на миналия месец пред в. „Ивнинг стандард“. „Германия неведнъж е помагала на Украйна. На всеки етап те трябваше да бъдат притискани или поставяни в неудобна ситуация, за да направят нещо. Това не е лидерство, а следване“, каза още Уолъс пред британския вестник.

Камерън обаче демонстрира по-умерена позиция в Берлин.

„На всеки етап се казваше, че ако дадете противотанкови оръжия на Украйна, това е ескалация. Не, не е“, заяви той в сряда на съвместна пресконференция с германската си колежка Аналена Бербок в Берлин, цитиран от „Политико“. „Ако дадете танкове на украинците, това е ескалация. Не, не е. Ако дадете на украинците далекобойна артилерия или далекобойни оръжия, това е ескалация. Не, не е“, продължи британският външен министър.

„Мисля, че причината за това е ясна: ако това, което правите, е да помагате на една държава да се защити от незаконна и напълно неоправдана агресия, тогава нищо не трябва да ви спира да помогнете на тази държава да отвърне на удара, за да си върне територията“, каза още Камерън.

Британският външен министър заключи, че ескалация би представлявала само ситуация, в която „военнослужещ от НАТО убива руски военен“.

Бербок от своя страна посочи, че по принцип би подкрепила изпращането на оръжия, които да помогнат на Украйна да се защити, допълва в. „Гардиън“. Тя допълни, че с Камерън са разговаряли и по въпроса за изтичането на информация на четири очи, но че няма да коментира това публично. Демонстрацията на „солидарност и решителност“ са силните страни на партньорите на Украйна и не бива да се позволява на Владимир Путин да ги разделя, подчерта германската външна министърка.

„Готови сме да разгледаме всички варианти, за да постигнем максимален ефект за Украйна. Но няма да давам подробности и да издавам намеренията ни на нашите противници“, заяви Камерън в интервю за германския в. „Зюддойче цайтунг“, публикувано в събота. Думите му бяха отговор на въпроса дали се обсъжда „кръгова размяна“, при която Лондон може да предостави на Киев свои ракети „Сторм шадоу“, а в замяна да получи ракети „Таурус“ от Германия.

В интервюто си Камерън отхвърли опасенията на Шолц, че изпращането на крилати ракети в Украйна може да доведе до ескалация на войната. Според британския външен министър е „напълно възможно да се въведат ограничения за използването на тези оръжия, с което да се гарантира, че те няма по никакъв начин да допринесат за ескалация“.

Той коментира пред германския вестник и въпроса, дали Берлин може да се разглежда като надежден партньор с оглед на изказването на Шолц. „Нас ни свърза много силно партньорство, което е двустранно, в рамките на НАТО и в качеството ни на по-ранни поддръжници на Украйна“, подчерта Камерън.

Запитан за излъчения по руската телевизия Ар Ти запис на висши офицери от германските ВВС, Камерън каза, че винаги има уроци, които трябва да се научат. „Но ние сме добри приятели и партньори. И добрите приятели и партньори си говорят такива неща при закрити врата“, обясни британският външен министър.

Визитата на Камерън в Берлин предизвика коментари от страна водещи германски политици.

Йохан Вадефул, говорител на християндемократите по въпросите на външните работи и отбраната отхвърли варианта за „кръгова размяна“ на „Таурус“ срещу британски крилати ракети. Трябва да се направи всичко, за да се предотврати поражението на Украйна. „Това включва и доставките на най-добрата система и това е „Таурус“. Никаква кръгова размяна не може да ги замени“, каза той, цитиран от в. „Рейнишен пост“. Вадефул допълни, че колебанието на канцлера по отношение на тежките оръжия вече е върнало Украйна много назад през миналата година“. „В настоящата ситуация неговата упоритост отново е тежко бреме за Украйна“, посочи политикът от ХДС/ХСС. Коалиционните партньори от Свободната демократическа партия (СвДП) и „Съюз 90/Зелените“ не трябва повече да стоят безучастни и да гледат как канцлерът руши доверието в Германия и блокира предоставянето на важна оръжейна система на Украйна“, категоричен бе Вадефул.

Председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси на Бундестага Антон Хофрайтер от „Зелените/Съюз 90“ каза пред медийната група „Функе“, че най-доброто решение би било Шолц повече да не блокира директната доставка на ракетите „Таурус“. Хофрайтер допълни, че кръговата размяна също е възможност за Украйна и че канцлерът не бива повече да пречи на това.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини