От х:

Днес в x:

Какво пишат германски медии за сътресенията в България

„Цари хаос, абсолютен хаос“ - с тези думи на експерт германската обществена медия АРД отразява новите политически сътресения в София. Изправена ли е България отново пред предсрочни избори?

„Ще се развие ли всичко според плана?" - този въпрос задава германската агенция ДПА в кореспонденция от София за сътресенията покрай правителствената ротация. Агенцията отбелязва, че „прозападното правителство на България“ е възникнало миналата година след „тежки разговори“.

България отново е под пара

„Изправена ли е България отново пред предсрочни избори?" - въпросително изречение четем и в кореспонденцията на Зилке Хане за германската обществена медия АРД. Според нея ротацията в София е заплашена от провал.

„Българската вътрешна политика отново е под пара“, пише германската журналистка и припомня, че за по-малко от три години в България са се провели пет парламентарни вота, а скоро отново може да има нови избори. Авторката цитира съответното предупреждение на Бойко Борисов и обяснява защо в София официално няма коалиция, а просто едно рехаво споразумение, което агенция ДПА на свой ред нарича „джентълменско споразумение“.

Какво става в България, след като „премиерът на реформаторските партии“ Николай Денков подаде оставка - за отговор на този въпрос журналистката от АРД е потърсила политолога от Софийския университет Борис Попиванов. „Цари хаос, абсолютен хаос. Всички твърдят, че предварително не са били направени никакви договорки. Тоест, в момента всичко е възможно“, казва Попиванов.

По-нататък в кореспонденцията става дума за насрещните изисквания, с които се обсипват партиите в управляващата конструкция. „Нужни са ни определени ангажименти в областта на правосъдието. Същото важи и за държавните регулатори. Длъжни сме още да се споразумеем как занапред единно ще поддържаме мнозинството си“, казва Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Заплахата на Бойко Борисов, че България отива на нови избори, Христо Иванов посреща по-скоро с усмивка, защото явно не взима Борисов на сериозно, отбелязва германската журналистка и го цитира с думите: „Мисля, че реакцията на господин Борисов беше по-скоро емоционална. Не му е за пръв път. Затова не бих придавал особена тежест на подобни изявления“.

По-нататък кореспондентката на АРД обяснява накратко какви са възможните следващи политически стъпки в София и защо най-късно до началото на април трябва да има яснота за евентуалните избори 2 в 1.

Умора от политиката

„Какво ще става нататък, зависи и от най-големия критик на правителството - президента Румен Радев“, отбелязва Зилке Хане и добавя, че след консултациите президентът може в произволен момент да възложи съставянето на правителство. „Радев, който бива смятан за симпатизант на Путин, навремето използваше тези времеви отрязъци, за да провежда собствена политика посредством назначаваните от него служебни кабинети“, коментира германската журналистка. Тя смята, че сред успехите на сегашното правителство е именно орязването на тези президентски правомощия.

В кореспонденцията си Зилке Хане цитира прогнозата на политолога Борис Попиванов, че сегашната криза ще отшуми за 2-3 седмици и правителството отново ще заработи. Но цената е нарастващата политическа умора у хората, смята политологът. Според него в момента нито едно правителство не би могло да спечели доверие. „Доверие липсва не само по отношение на една или друга партия - доверие липсва по отношение на цялата политическа система“, заключава Попиванов пред АРД.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини