От х:

Днес в x:

Ще плащаме ли повече за море тази година

От бранша очакват гостите предимно от България, Румъния и Полша

От туристическия бранш очакват предстоящия летен сезон да бъде по-добър от миналогодишния. Оптимистичните прогнози са че, през лятото ще бъдат реализирани приблизително същия брой нощувки, както през много силния сезон 2019, преди пандемията от ковид. Ръст на туристи по родното Черноморие ще има от Централна Европа, Полша и Румъния. В сектора правят опит да се привлекат и пазари, които загубихме през последните години.

Един от хотелите в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ е отворен от началото на март. Предварителните прогнози са, че сезонът ще бъде добър, въпреки динамичната ситуация с резервациите.

„До сега ние знаехме юли месец колко заетост ще имаме, август, септември. Сега знаем една седмица напред, да ни кажа един ден напред, понеже има много платформи за записване.", коментира хотелиерът Атанас Карагеоргиев.
 
Хотелиерите споделиха, че цената на предлаганата туристическа услуга няма да се повишава драстично, въпреки инфлацията и скъпата електрическа енергия.

Затова се мъчим да контролираме колкото може разходите си и в същото време да не страда услугата. Най-големият ни разход са енергоносителите. Ние не знаем следващото ни зареждане с нафта на каква цена ще бъде. И за електричеството, и въобще, посочва Стела Деянова, хотелиер.
 
От бранша очакват гостите предимно от България, Румъния и Полша, но ще има туристи и от други страни.

„От Латвийските републики пак украинци и руснаци, които живеят в Латвия, Литва и Естония, там трите държави, от там идват доста. Очакваме от азиатската част повече гости да се появят, но само очакваме.", казва още Карагеоргиев.

Очакванията са това лято британските туристи да се завърнат по българското Черноморие. Според предварителните данни ръстът им ще е с близо 70%, спрямо миналия сезон.

„Това не трябва да ни учудва, защото те не бяха чак толкова много тези туристи, но основно те са насочени към Южното Черноморие.", е мнението на проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненска туристическа камара.

Освен войната в Украйна, от бранша ще се сблъскат и с други проблеми, които могат да доведат до отлив на туристи.

Според проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненска туристическа камара, основно са инфраструктурните проблеми,  които са свързани с някои ремонти, които продължават, но общо взето хотелиерите се готвят и смятат, че ако условията останат същите, ще имаме добър сезон.
 
От бранша се надяват туристическата рекламата на България да помогне за привличането на туристи.

„В тази реклама ние трябва да наблягаме на това, че сме сигурна дестинация, безопасна дестинация, създали сме всички условия, но все пак не можем да не отчетем това отрицателно влияние на войната.", допълни проф. Маринов.


Според Стела Деянова България е загубила два много големи пазара. Първо руският, после украинският. Сега и Израел. „Това си мисля, че няма да се възстанови. Дай Боже, да свърши войната.", смята хотелиерът.

Надеждите на бранша са за спокойна обстановка през лятото и да няма инциденти, които да навредят на сезона.
Дали ще потръгнат нещата зависи и от това дали браншът и държавата ще работят заедно за привличане на повече туристи.

Източник: http://www.pariteni.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини