От х:

Днес в x:

Урсула фон дер Лайен: Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена

„Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург, предаде БТА.

Тя призова опасността от война не трябва да се преувеличава. Според нея обаче Европа трябва да е подготвена.

„Време е да обсъдим възможността да използваме приходите от запорираното руско имущество за съвместно осигуряване на военно оборудване за Украйна. Независимо дали имаме подкрепа от нашите партньори, не можем да оставим Русия да спечели“, каза още Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Ек допълни, че залозите са големи - „нашата свобода и нашият напредък“.

„Путин използва мира, за да се подготви за война. Европа трябва спешно да се събуди. Много европейски илюзии бяха разбити - че мирът е постоянен, че Путин ще предпочете икономическия напредък пред разрушаването на Украйна, че Европа прави достатъчно за сигурността. Няма място за повече илюзии“, заяви още тя.

По думите ѝ в същността си европейският суверенитет е в това да носим отговорност за себе си, за важното за нас, за способността и волята ни да защитаваме сами своите интереси и ценности. Обновяването на европейските въоръжени сили е спешен въпрос.

Фон дер Лайен съобщи, че в следващите седмици ЕК ще представи предложения за разгръщане на европейското военно производство, така че със съвместни обществени поръчки да се осигуряват боеприпаси и техника.

В Киев ще бъде открит офис за отбранителни иновации, допълни тя и призова частният сектор да подкрепи усилията в областта на военното производство. Председателят на ЕК заяви, че подкрепя предложението в следващата комисия да има еврокомисар по отбраната.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини