От х:

Днес в x:

Димитър Радев: Цената на забавянето за еврозоната е висока

Асен Василев обещава до края на годината да изпълним и последния критерий за присъединяване към еврозоната

Цената на забавянето за еврозоната е висока, особено по отношение на условията за финансиране, каза управителят на БНБ Димитър Радев на брифинг след среща на депутати и други политици с управителя на хърватската централна банка Борис Вуйчич.

Радев припомни, че през 2018 г. България и Хърватия предприемат стъпки за кандидатстване за членство в общия валутен съюз и се движиха заедно до приемането в банковия съюз и чакалнята на еврозоната. Хърватия обаче успя да приеме еврото от 1 януари 2023 г.

Управителят на БНБ подчерта, че най-важната стъпка от процеса по присъединяване към еврозоната е политическата воля и добави, че от избирането на редовния кабинет процесът по подготовка е бил възобновен.

Борис Вуйчич обяви, че всички основни партии и по-голяма част от хърватите са подкрепяли приемането на еврото, а след като то е станало национална валута на страната, подкрепата за него дори е нараснала.

Той допълни, че след влизането на Хърватия в еврозоната са спаднали разходите по външния дълг заради превалутирането, повишил се е кредитният рейтинг на страната, спаднали лихви по кредитите, както и транзакционни разходи за домакинствата, които оцени на 160 млн. евро годишно. Той бе категоричен, че страната му вече е по-малко уязвима на финансови кризи.

Управителят на хърватската централна банка заяви, че приемането на еврото реално не е довело до повишение на цените на стоките, а доходите на хората са нараснали с 5.7% над инфлацията през първата година, през тази също се очаква ръст от 3.6%.

Подготовката на България

Димитър Радев съобщи, че бронираните автомобили, които ще бъдат използвани при замяната на банкноти и монети, ще пристигнат през есента. В Пловдив пък вече е отворил врати касов център на БНБ, това предстои в Плевен, а във Варна се проектира такъв център. Радев увери, че всичко по подготовката на БНБ за еврото върви по план.

Законът за еврото пък в момента се съгласува с ЕК и ЕЦБ.

По-рано днес, по време на срещата в Народното събрание, финансовият министър Асен Василев каза, че до края на годината България ще изпълни и последния критерий за присъединяване към еврозоната:

„Вече имаме напълно изпълнени 3 от 4 критерия и в момента следим инфлацията, която при нас спада по-бързо, отколкото в еврозоната и моделите и на Европейската комисия, и Европейската централна банка, и нашите вътрешни модели. През 2024 г. този критерий също ще бъде изпълнен и съответно 2025 г. се надявам да станем 21-ата държава в еврозоната“, каза Василев, цитиран от БНТ.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини