От х:

Днес в x:

ДПС, Доган и Пеевски: „Новото начало“ се отлага за друг път

Ново начало в ДПС няма как да има, докато партията има лидер с „магнитно поле“, докато Доган и кръгът около него налагат решения, а българските турци постоянно биват лъгани, че ДПС решава проблемите им.

По-добре неофициален управленски партньор, отколкото известна опозиция - от стратегическата реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган се разбра, че ДПС (ще) резонира правилно и няма да работи за предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през юни. Политическият прагматизъм винаги е бил водещ за елита на ДПС, а речта на Доган към делегатите на Националната конференция на ДПС е диаметрално противоположна на арогантния език на избрания вече за съпредседател на ДПС Делян Пеевски, който е улична „публицистика“ за кликбайт.

Заръката на почитаемия Почетен

В словото, прочетено от евродепутатката Искра Михайлова, Доган постави задача на партията да разшири периферията, да покаже „тежестта и престижа на ДПС на фона на властовите недоразумения и ротации“ на управляващите. „Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата „2 в 1“ може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици“, предупреждава почетният председател.

Настоящото, макар и двусмислено местоположение на ДПС - част от конституционното и евроатлантическото мнозинство, но без видими позиции в изпълнителната власт, е за предпочитане пред неяснотата след предсрочни избори. По-лесно е да придобиваш и разширяваш позиции, когато си във, а не извън властта. Конституционните промени, включили изискването за избор на членове на регулаторите с не по-малко от 160 гласа, дава шанс на Движението за права и свободи да „прокара“ и свои за определени позиции.

Стига обаче да са спазени условията, поставени в меморандума на ПП-ДБ, по който тепърва ще се преговаря (иначе - избори). Едно от тях гласи, че двете коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, заедно одобряват номинациите и заедно гласуват за тях. Ако някой от предложените от едната политическа сила кандидати не е приемлив за другата, ще се наложи смяната му. Също така, ако една от коалициите иска да излъчи кандидат от ДПС например, това е за сметка на нейния брой представители. Онази „квота“ за ДПС, за която говореше бившата вече председателка на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, е влизала в нечии други кроежи.

Преопаковането

На този етап „прелегитимитирането“ (по определението на социолога Първан Симеонов пред БНР) и на ГЕРБ, и на ДПС минава през съюз с ПП-ДБ, който да намали тяхната токсичност - и трите политически сили разбират безалтернативността на ситуацията. А и нови избори няма да произведат различен резултат, така че не просто ще се изгуби време, но ще се навреди на двете големи цели пред България - евро от 1 януари догодина и дата за сухопътен Шенген.

Затова и след първоначалните реакции: „Ще се противопоставим… В делкане няма да участваме!” (Пеевски) и „Този подход е арогантен и поставя ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да било!” (Бойко Борисов), преговори все пак ще има и започват от днес, понеделник. По-малко от 48 часа след отхвърлянето на меморандума, лидерът на ГЕРБ се е обадил на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. Изпреварващият ход с проекта за меморандум на ПП-ДБ им върна инициативата и шанса да наложат своя рамка на процеса, най-съществената част от който е механизмът за номинации и избор.

Ударът в Омуртаг - и „новото начало”

За ДПС съществува и опасността свалянето на Мустафа Карадайъ от лидерския пост и изборът на Пеевски да смалят още резултатите на партията, които от избори на избори отслабват. На XI-ата национална конференция ДПС издигна слогана „Ново начало - заедно с хората“. На парламентарните избори през април м.г. Движението изгуби над 5000 гласа в знакова община като Омуртаг заради спорове при реденето на листата за Търговище. В резултат вместо двама, този път ДПС вкара само един депутат от района - втората в листата Имрен Мехмедова не успя да влезе. Но бунтът продължи, а след като кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов напусна ДПС и заедно с него си тръгнаха и общинските съветници на ДПС, през септември ДАНС, МВР, прокуратура и антикорупционната комисия влязоха в общината. Причината за акцията се оказа проверка на обществени поръчки за дърводобив и за конфликт на интереси. Въпреки това през октомври Ешрефов за трети път спечели кметското място - без ДПС и още на първи тур.

Делян Пеевски на Националната конференция на ДПС в София (25.2.2024 )                           Снимка: BGNES

Защо тази информация е важна? Защото миналата седмица Ешреф Ешрефов беше арестуван, както и баща му, след като в Омуртаг отново се изсипаха представители на четири институции - прокурори от Софийска градска прокуратура (СГП), която, оказва се, води разследването, представители на МВР, ДАНС и антикорупционната комисия. Рейдът на Пеевски и видни фигури от ДПС преди местния вот не успяха да върнат избирателите на ДПС, но наказателната акция срещу отцепника Ешрефов може и да ги стресне.

Впечатляващо е как представители на КПКОНПИ са се втурнали към малката община, за да разследват корупция, след като от няколко месеца функциите на антикорупционната комисия са стихнали в очакване на разделянето ѝ и ново ръководство. Или бързината, с която действа СГП, която иначе толкова закъсня с обвинението към Мартин Божанов-Нотариуса, че най-накрая той беше убит. Щурмоваците в службите и прокуратурата сигурно обичат да пият „мазно турско кафе“. Оздравяването на институциите минава през отказа му.

Акцията в Омуртаг идва в момент, в който ДПС обявява курс към активиране на модела на работа с хора и местните партийни структури. Не може да има обаче „ново начало“, докато Доган и кръгът му едностранно налагат решения, а българските турци биват залъгвани, че ДПС решава проблемите им. В речта си Доган, който не се появи дори на видеостена, предупреди, че ако ангажиментът към избирателите не стане приоритет за ДПС, „перспективата да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна“. Но не организационното укрепване на партията ще върне избирателите, а реалното им участие в подреждането на листите, в демократичния избор на лидер - с действителни номинации на местните структури, а не по „нареждане“ отгоре.

Партиен лидер с „магнитно поле”

Освен че Пеевски е първият етнически българин - съпредседател на ДПС, той несъмнено е и първият партиен лидер, санкциониран от САЩ и Великобритания заради значима корупция. „Санкциите по „Магнитски“ биха били приложими и спрямо самата партия, ако Делян Пеевски разписва нещо“, заяви по БНР вчера бившият зам.-председател на ДПС Гюнер Тахир, обяснявайки, че след промяна на устава на ДПС финансовите документи ще бъдат подписвани от другия съпредседател Джевдет Чакъров. Вероятно Чакъров ще се среща и с европейските партньори на ДПС, които избягват Пеевски заради санкциите.

Според Христо Иванов Пеевски се опитва да плаши, че без него не може да има управление в България. Но Пеевски не е ДПС, той е назначеният от Доган за лидер на ДПС. Новото начало се отлага за някой друг път.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини