От х:

Днес в x:

Шефът на КЗП: Не е резонно телекоми да индексират договори, сключени в края на 2023 г.

Не считам, че е резонно и лоялно да се индексират договори, сключени през последното тримесечие на 2023 г., защото по-силната страна е търговецът. През този период търговците са можели да видят каква е инфлацията и да определят тренда на пазарните цени, така че да бъдат съобразени с увеличението.

Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев пред БНТ във връзка с обявеното индексиране на цените на договорите на мобилните оператори. 

Днес КЗК се събира на разширено открито заседание във връзка с индексирането на цените на услугите на мобилните оператори.

Алипиев припомни, че индексацията на договорите с телекомите се случва за трети път и вече започва да става вече малко по-силно изразен проблем от това, което беше по-рано.

"Аз търся трайно решение и за да може да го намерим това решение в комисията, искам да чуя всички експертни мнения, които в рамките на една година бяха тиражирани и по медии и всякакви други канали за комуникация, за да мога да изготвя един мотивиран доклад, който да внеса в комисията да се гласува и да се намери трайно и устойчиво решение на въпроса, свързан с индексацията", каза още председателят на КЗП.

По думите му има правни аргументи, които защитават потребителите, но има и правни аргументи в полза на търговците. 

Алипиев обясни, че клаузата за индексация е заложена предварително, потребителят е бил уведомен и се е съгласил.

"Въпросът е дали правилно се прилага тази клауза, дали е приложена вече за трета поредна година и дали има способи", заяви той.

Шефът на КЗП добави, че е издал заповеди срещу трите мобилни оператора за забрана за неправилно прилагане на клаузата за индексация - тази, която беше приложена през 2023 г. 

По думите му обаче размерът на санкцията към един търговец е абсолютно непропорционална към колективната щета, която нанася.

"Когато има стотици милиони или милиарди оборот, глобен за нелоялна търговска практика в размер на до 50 000 лв. няма възпиращ ефект. Нелоялните търговски практики са наложени както в неправилното индексиране м.г., така и за всякакъв друг вид нелоялно поведение на търговците като продажба на услуги, без да са поискани, събиране на такси за услуги, които не са доставени", посочи председателят на КЗП. 

Алипиев се закани да съди колегите си, които "тиражират неверни твърдения" в медиите. Според него противоречията в КЗП нямат място в публичното пространство на подобни противоречия. "Не се съгласявам с мотивите за поисканата оставка, освен това не е нужно да подавам оставка, за да бъда освободен", обясни той по повод поисканата му оставка от министъра на икономиката Богдан Богданов. 

Междувременно изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов коментира казуса с индексирането на цените от мобилните оператори пред БНР, като според него секторът се радва на огромен комфорт – "и законодателен, и регулаторен, какъвто и да искате".

"В последните десетина години виждаме голямо окрупняване. Мобилните оператори се разрастват, завземайки и кабелните телевизии, и интернет доставчиците. Оставени в такъв законодателен и регулаторен комфорт, те стават още по-силни и могат да си позволят да поглъщат конкурентите си, а това е най-лошата новина за всички нас", каза той.  

Николов посочи, че накрая на пазара ще останат "само трите кита", които все повече заприличват на олигархични структури.

Директорът на "Активни потребители" припомни, че трите мобилни оператори са били санкционирани 68 пъти за нелоялни практики пред последните три години, но по думите му "такива санкции са една шега". Според него санкциите трябва да са "адекватни и възпиращи".

Богомил Николов коментира още, че не е нужно да има картел, за да може малко на брой конкуренти на един пазар да правят едно и също.

Според него в спешен порядък трябва да се прегледа законодателната рамка, като се започне от глобите. По думите му, ако те са обвързани с оборота на мобилния оператор, ще има по-голяма справедливост.

Изпълнителният директор на асоциацията допълни, че трябва да се прегледа статута на обвързаност, в който всички сме поставени – след изтичането на двете години на договора чрез юридически хитрини сме заставени отново да подпишем, защото иначе цената става двойна.

"България е единствената в ЕС и една от много малкото в цяла Европа държави, в които няма виртуални мобилни оператори – такива, които наемат капацитета на съществуващите мрежи. Те биха увеличили конкуренцията, посочи той", коментира Николов.

В момента нито един от трите оператора не иска да има конкуренция, смята той. 

"Належащи са законодателни промени, които първо да върнат малко справедливост в тези отношения, в които потребителите са крепостници, и второ – да стимулират конкуренцията, за да имаме четвърти, пети, шести оператор. Към момента трябва да си изразим гнева", заяви изпълнителният директор на "Активни потребители". 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини