От х:

Днес в x:

Нотариуса и Еврото: А кои са съдиите и прокурорите в мрежата

Убийството на Нотариуса показа колко безполезна е прокуратурата. Ако имената на съдии и прокурори, замесени в схемите на Еврото и Нотариуса, не станат известни, излиза, че корумпираните остават, а сменят само дилърите.

Преди да бъде реформирана, българската съдебна система изглежда ще бъде прочистена - не от корумпираните, а от дилърите си. Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, изчезна преди 7 месеца и не се знае жив ли е или мъртъв, а миналата седмица беше убит Мартин Божанов-Нотариуса.

Мрежи за влияние

Тези хора са контролирали мрежи за влияние в правораздаването, били са в контакти със съдии и прокурори, на които са давали поръчки по същия начин, по който висши политици разпореждат на регулатори. Но през всичките тези години, в които са „уреждали“ правосъдие, прокуратурата, МВР и службите не са ги пипнали с пръст, нещо повече - в някои случаи изглежда, че са разпъвали чадър.

Влиянието на посредниците, а с него и предполагаемият размер на корупция в българската съдебна система, станаха известни благодарение на работата на Антикорупционния фонд (АКФ) и неколцина журналисти. Застреляният Божанов например изскочи в разследване на АКФ през 2021 г., свързано със задържането на бизнесмена Веселин Денков по обвинение за участие в престъпна група. Показано е видео, от което става ясно, че са поискани минимум 100 000 евро за свободата на бизнесмена. Двама души, единият от които Нотариуса, поискали парите, за да уредят проблемите му.

Няма човек, няма проблем

За обществото е от значение кои са магистратите, получавали поръчки от Еврото и Нотариуса - онези, които са пълнели ресторанта „Осемте джуджета“ и са влизали със специални карти за достъп в частния клуб в близост до Специализираната прокуратура. „Тази повторяемост може би трябва да ни наведе на мисълта, че има ликвидиране на лидерите на такива организации, за да не стане обществено достояние информацията, с която разполагат“, заяви преди ден по bTV юристът от Антикорупционния фонд (АКФ) Андрей Янкулов.

Екип на АКФ разкри какво се е случвало в ресторанта, разказвайки през 2020 г. историята на бизнесмена Илия Златанов, огласил връзките между Петьо Еврото, депутата от ДПС Делян Пеевски, Спецпрокуратурата и опита за кражба чрез принуда на фирмите от групата на най-големия производител на асансьори в България „Изамет“.

Убийството на Божанов повдигна парливи въпроси за прокуратурата в България                               Снимка: BGNES

В предаването на БНР „Политически НеКоректно“ вчера депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков припомни, че Еврото е протеже на приближения на Ахмед Доган и бивш шеф на националното следствие Ангел Александров. Преди време сайтът Биволъ съобщи, че именно Александров предлага на ВСС младият Пеевски да бъде назначен за следовател, макар да няма юридически стаж. През юли 2020 г. в интервю за Дойче Веле лидерът на „Да, България“ Христо Иванов заяви, че „публично известната професионална биография на прокурора и следователя Петров е нещо като енциклопедия за проникването на ДПС и Пеевски в съдебната власт”

Какво се случва след „чистачите”

Петьо Еврото вече го няма, а ДПС и Пеевски премахнати ли са от съдебната власт - или ще запазят завладения периметър като партньори в управляващото мнозинство? След като Иван Гешев освободи поста на главен прокурор, политиците не са критикували прокуратурата, която прекрати знакови разследвания срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, също и проверката срещу съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков за декларацията за гражданството му. Същата тази прокуратура така и не е повдигнала обвинения на Нотариуса за принуда към съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров по разследване от 2021 година, заплашвани да решават дела в негова полза.

След убийството му депутатите от ПП-ДБ Антоанета Цонева и Надежда Йорданова, бивш правосъден министър, отправиха питания към вътрешния министър Калин Стоянов и Софийската градска прокуратура дали срещу Божанов е имало образувани производства. Едва ли е от значение вече какъв ще е отговорът. По-същественото е как и дали конституционните промени могат да променят безнаказаност, съществуваща от години – онези, които посредничат между подсъдими, прокурори и съдии, а и разполагат с тесни контакти в МВР и ДАНС, уреждат правосъдие по поръчка на клиента, за което прибират пет-шестцифрени суми.

Предстоят важни избори в съдебната система, наесен - и на главен прокурор, а настоящият временно изпълняващ функциите Борислав Сарафов, който без съмнение ще е кандидат, е идвал за „работни срещи“ с Петьо Петров в „Осемте джуджета“. Освен снимка, потвърди го в интервюта бившата съпруга на Еврото - „ако не всеки ден - през ден“ - както и че Сарафов и Петров били съдружници, но единият е работел в системата, а другият извън нея. Разпоредената от Сарафов проверка на работата по случая „Осемте джуджета“ приключи с предложение за налагане на дисциплинарни наказания на четирима прокурори и трима следователи.

Доказателства за почтеност

Най-съществено за публичния интерес при подбора на магистрати за прокурорската колегия на ВСС, за инспектората и други позиции е техният интегритет и доказването му, наред с професионализма. За да се повярва в справедливостта на съдебните решения, първо трябва да се повярва в почтеността на правораздаващите. А почтеността трябва да бъде видяна, за да ѝ се повярва, както казват юристи. Проверките за почтеност на бъдещите кандидати и максималната прозрачност на данните са от значение не само заради политическите амбиции на конституционните реформатори. Едно уверение за пригодност от ДАНС например, където влияят различни политически интереси, а и със служители, извършвали услуги на Еврото и Нотариуса, няма да е достатъчно.

Ако имената на замесените в схемите на Еврото и Нотариуса съдии и прокурори не станат известни, ако не стане ясно къде е укритият доклад с офшорните сметки на магистрати, кой от конституционното мнозинство ще гарантира, че някои от тях няма да заемат нови по-високи постове. В противен случай излиза, че корумпираните магистрати остават, а сменят само дилърите.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини