От х:

Днес в x:

Защо Германия и САЩ спират парите за палестинските бежанци?

Участвали ли са в служители на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в терористичните атаки на Хамас? И какво ще стане, след като САЩ и Германия спряха финансирането ѝ?

Германия и още няколко държави спряха финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA). С какво тя е толкова спорна? АРД обяснява в материал по темата.

Девет служители на агенцията бяха освободени

Израелското правителство е предоставило на агенцията информация, че 12 нейни служители вероятно са били замесени в атаките на терористичната организация Хамас на 7 октомври 2023 година. При нападенията бяха убити около 1140 души, а други около 250 бяха отвлечени и отведени в ивицата Газа.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш съобщи, че девет от дванадесетте служители на агенцията са били освободени незабавно, един вече не е сред живите, а другите двама се разследват. Той обяви, че на заподозрените ще бъде търсена отговорност, включително и чрез наказателно преследване.

ООН не е предоставило повече информация по случая, посочва АРД. Но според разследващия сайт Axios става дума за „активно участие“, в което са били използвани превозни средства и сгради на UNRWA. Axios цитира високопоставен израелски държавен служител.

Какво е UNRWA?

Агенцията е основана през 1949 г. от Общото събрание на ООН. Целта ѝ е да се грижи за нуждите на палестинските бежанци и техните потомци, разселени или избягали при основаването на държавата Израел през 1948 г., както и при последвалата първа арабско-израелска война. От около 750 000 през 1948 г. техният брой днес се е увеличил до 5,9 млн. души.

Организацията оперира в палестинските територии, както и в Ливан, Йордания и Сирия. Тя предлага образование, здравеопазване и социални услуги, както и инфраструктура, микрофинансиране и спешна помощ при въоръжени сблъсъци.

Над 540 000 палестински деца посещават училищата, администрирани от UNRWA. Агенцията се грижи и за около 60 бежански лагери, включително 19 на Западния бряг, които се управляват от Палестинската автономия.

Според данни на ООН около 1,7 млн. от 2,4-те милиона жители на ивицата Газа са регистрирани като бежанци, информира АРД. По данни на ООН 63% от тях са зависими от международната помощ, а 80 на сто живеят под линията на бедността.

САЩ, Германия и Франция преустановиха плащанията към UNRWA.       Снимка: picture alliance/dpa/APA/ZUMA Press Wire

Какви вноски плащат различните страни?

Към 2022 г. помощта на САЩ за UNRWA възлиза на 344 милиона щатски долара. Вторият по големина донор е Германия с 202 милиона долара. Следват ЕС, Швеция, Норвегия, Япония и Франция, изрежда АРД.

Израел отдавна критикува тези плащания като възможно непряко финансиране на Хамас, която е признатата за терористична организация от САЩ, ЕС и други държави. Израел също така обвинява агенцията, че възпрепятства намирането на решение на проблема, което от UNRWA отхвърлят. Спорове предизвика статута на бежанци, който според резолюция на ООН дава право на завръщане. Израел смята, че подобно право застрашава съществуването на държавата.

„Колективно наказват милиони палестинци"

В отговор на обвиненията за възможното участие на служители на агенцията в терористичната атака страни като САЩ, Канада, Австралия, Великобритания, Франция, Финландия и Италия заявиха, че спират плащанията си към нея. Към тях се присъедини и Германия. Норвегия и Ирландия обявиха, че ще продължат да подкрепят организацията въпреки отправените обвинения. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас обвини Израел в клеветническа кампания срещу агенцията. Терористичната организация Хамас също заговори за такава.

Генералният секретар на ООН Гутериш призова държавите, спрели вноските си, да преразгледат своето решение. Настоящото финансиране не е достатъчно, за да се осигури издръжката на 2 милиона цивилни в ивицата Газа, обяви той. Турция и Египет също разкритикуваха спирането на помощта, което според тях на първо място ще засегне цивилните.

Специалният докладчик на ООН за палестинските територии Франческа Албанезе реагира остро срещу решението. Тя заяви, че по този начин изброените държави „колективно наказват милиони палестинци в най-критичния момент“ и също така „вероятно нарушават задълженията си по Конвенцията за предотвратяване и наказване на геноцид“.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини