От х:

Днес в x:

Доставен е първият тестови газ за LNG терминала край Александруполис

Първата тестова партида втечнен природен газ е пристигнала на новия плаващ терминал за регазификация на синьото гориво на пристанището на Александруполис в Северна Гърция, пише гръцкият портал energypress.gr. Това е станало на 20 януари и с количествата ще се провери как работят всички системи на съоръжението, включително газопроводът, свързващ го с гръцката мрежа, 24 км от който се намират под вода.

Пускането на терминала в търговска експлоатация се очаква около 1 март 2024 г. Неговият капацитет е 5.5 млрд. куб. м годишно, от които 1 млрд. куб. м е резервирал българският държавен газов доставчик „Булгаргаз“.

Общо 13 дружества имат договори за доставки в рамките на 80 процента от мощността на терминала, а за останалия капацитет има засилен интерес от други фирми, посочва изданието.

Изграждането на терминала за втечнен природен газ в Александруполис започна на 3 май 2022 г. Инвестицията в него е около на 370 млн. евро.

Българската „Булгартрансгаз“ има дял от 20 процента в проектната компания „Газтрейд“, която ще е оператор на терминала. Също по толкова имат и гръцката фамилия Копелузу, която е инициатор на проекта, гръцките държавни газови компании ДЕПА (DEPA) и ДЕСФА (DESFA) и кипърският оператор на танкери „ГазЛог“ (GasLog Cyprus Investments Ltd)

Терминалът в Александруполис е свързан с вече функциониращия газопровод от Комотини до София, който има връзка с Трансадриатическия газопровод (ТАП) и гръцката национална газопреносна система.

Терминал за втечнен природен газ функционира и в Ревитуса край Атина, където наскоро беше пуснато в експлоатация плаващо съоръжение за съхранение, което увеличи капацитета му с около 65 процента.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини