От х:

Днес в x:

Разпределението на тъмната материя във Вселената е в противоречие с космологичния модел

При изследването на над 25 милиона галактики учените са открили странно несъответствие в астрономическите измервания на звездните купове, което може да застраши общоприетия космологичен модел. Несъответствието, открито чрез използването на гравитационни лещи, показва, че космосът е по-малко тесен, отколкото се смяташе досега. Ако резултатите се потвърдят, откритието ще бъде поредният феномен, който излиза от общоприетата картина за Вселената.

„Все още сме много предпазливи“, казва Майкъл Щраус от Принстънския университет, научен ръководител на проекта. – „Не твърдим, че сме открили, че цялата настояща космология е погрешна. Статистиката казва, че шансът това да е вярно е само 1 към 20 – любопитно, но не съвсем убедително. Но ако астрономическата общност стигне до същите заключения въз основа на голям брой експерименти, каквито правим ние, може би ще открием, че всъщност наистина е така“.

Според стандартния космологичен модел след Големия взрив космосът се е състоял от кипяща плазма, която се е разширявала бързо под въздействието на невидима сила – тъмната енергия. С разрастването на Вселената обикновената материя, взаимодействаща си със светлината, се е кондензирала около струпванията на тъмна материя. Така са възникнали първите галактики, свързани с космически нишки. Астрономите считат, че обикновената материя, тъмната материя и тъмната енергия съставят съответно около 5%, 25% и 70% от Вселената.

Постепенно обаче учените започнаха да откриват доказателства, които не отговарят на този модел, разказва изданието Life Science. Едно от тях е несъответствието в оценката на константата на Хъбъл. Наскоро беше разкрито и друго. Това е различие в оценката на индекса S8, или кухината, който показва колко големи са струпванията на тъмна материя във Вселената. Предишни изчисления, базирани на реликтови данни, определиха стойността на S8 на 0,83, което съответства на стандартния модел.

Разминаването се появи след анализ на наблюденията от телескопа „Субару“, който изследва кривината на светлината, причинена от гравитацията. Резултатите, потвърдени от две други изследвания, показаха, че S8 = 0,77.

Това несъответствие може да означава различни неща. Може би космологията греши за количеството тъмна материя във Вселената или за начина, по който тя образува струпванията. Може би тъмната енергия се е променяла в хода на съществуването си (това обяснение премахва с един замах и двата проблема: константата на Хъбъл и S8). Но има и друга възможност – стандартният модел е погрешен, пропускаме нещо важно в него, което засега убягва от вниманието ни, и той трябва да бъде изцяло заменен.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини