От х:

Днес в x:

Испания отказва да участва в коалицията за охрана на корабоплаването в Червено море

Испания няма да участва в обявената от САЩ международна коалиция за охрана на корабоплаването в Червено море, предаде Франс прес.

САЩ обявиха, че създават такава коалиция на фона на атаките срещу кораби в Червено море, извършвани от йеменските бунтовници хуси.  

Едновременно с това Мадрид уточни, че не е против идеята за нова европейска мисия, в която да участват други европейски страни и която да има за цел охраната на корабоплаването в Червено море.

В отговор на запитване на АФП говорител на испанското министерство на отбраната поясни, че Испания не планира да участва в тази евентуална нова мисия на ЕС.

Испанското министерство заяви, че Испания е против разширяването на периметъра на действие на европейската военноморска операция "Аталанта", чиято цел е борба с пиратството в Индийския океан.

Испанското ведомство припомня, че понастоящем в мисията "Аталанта" участва само Испания с фрегатата си "Виктория" и че скорошното активизиране на пиратството в Индийския океан "изисква максимално ангажиране" с тази операция.

"Естеството и целите на мисията "Аталанта" нямат нищо общо с целите, които се преследват в Червено море", изтъква испанското министерство на отбраната.

Според вчерашни публикации в испанската преса отказът на Мадрид да се включи в обявената от САЩ коалиция се дължи най-вероятно на вътрешнополитически съображения.

Испанският премиер социалист Педро Санчес трябва да се съобразява с позицията на крайнолевите си коалиционни партньори от "Сумар", които са враждебно настроени към външната политика на Съединените щати, отбелязва АФП.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини