От х:

Днес в x:

Дума срещу дума: Защо прокуратурата прекрати разследването за рекет над Божков

Десетки свидетели - служителки и охранители в офисите на Васил Божков, разказват пред разследващите органи и прокуратурата, че пиарката на ГЕРБ и Бойко Борисов Севделина Арнаудова и съпругът ѝ Делян Димитров, редовно - поне веднъж месечно, а понякога и по-често, посещавали офиса на Божков и вземали от там по един плик, надписан „за Севи“.

Според някои от тях видимо в тези пликове имало пари, а други заявяват, че оставали с такова впечатление, пише в подробна публикация по темата „Капитал“. Изданието публикува постановлението на Софийската градска прокуратура, с което разследването за даваните от Божков пари под формата на „такса спокойствие“, за да развива хазартния си бизнес, беше прекратено.

Един от свидетелите разказва пред разследващите, че веднъж надзърнал в такъв подаръчен плик и видял, че вътре има банкноти, но прокуратурата контрира, че тези показания противоречат на показанията на самия Божков, който твърдял, че винаги парите за Арнаудова били в плик за писма, а не в подаръчни пликове. Борисов, Горанов и Арнаудова отричат някога да са получавали пари от Божков. Борисов и Горанов отричат да са принуждавали Божков да прави каквото и да е, още по-малко да са го заплашвали.

Прокуратурата констатира, че има много свидетелства как Божков всеки път преди да направи регулярните си посещения при финансовия министър, Горанов поръчвал не само да му приготвят подаръчен плик с уиски и пури, но и да бъде изтеглена солидна сума пари кеш, която прибирал в плик и поставял във вътрешния джоб на дрехата си или в чантата си Louis Vuitton. Но срещите между Божков и Горанов в министерството винаги били тет-а-тет и нямало доказателства, че парите били предавани на министъра.

В крайна сметка обаче прокурор Марина Ненкова от СГП приема, че в случая става въпрос за дума срещу дума и няма достатъчно убедителни доказателства, които по несъмнен и безспорен начин да установят, че Божков е бил заплашван от Борисов и Горанов. Така разследването е прекратено, а вчера Васил Божков обяви в личния си профил във фейсбук, че няма да обжалва постановлението.

В постановлението, може да прочетете цялата история около твърденията на Божков, че:

  •     плащал „данък рекет“ на Горанов, след като бил мотивиран със серия законодателни предложения за облагане на хазартния бизнес, като за периода 2017 г. до края на 2019 г. предал на Горанов около 60 000 000 лева
  •     опитите му да продаде хазартния си бизнес на чужда фирма, за да пресече изнудванията, били осуетени, след като в парламента бил внесен законопроект, ограничаващ рекламата на хазарта, и чуждата компания се отказала
  •     придобил акциите на ПФК „Левски“ след натиск от Бойко Борисов
  •     бил принуден да сключи неизгоден рекламен договор с „Нова тв“ след придобиването й от Кирил Домусчиев
  •     пиарката на Борисов Севделина Арнаудова получавала плик с пари всеки месец - не по-малко от 10 000, не повече от 50 000 лева наведнъж.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини