От х:

Днес в x:

С един месец удължиха срока за кандидатстване във втория етап на програмата за саниране на жилищни сгради

    С един месец е удължен срокът за кандидатстване във втория етап на програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради от Министерството на регионалното развитие и благоустройството удължи. Предишната крайна дата беше 29 февруари, а сега е 28 март. В община Хасково документи ще се приемат до 19 март.

    До момента пет блока в областния град са кандидатствали във втория етап на програмата. Единият от тях е на ул. „Александър Стамболийски“ 23. 83-годишната Тонка Панева живее в сградата от самото й създаване.

    „Блокът ни е от много години, от 1976 година. Не сме правили никакъв генерален ремонт. Много от хората се изнесоха. Някои починаха, други просто заминаха. Покривът ни е най-вече с големи проблеми и има нужда от ремонт“, каза Панева. Жената обясни, че са кандидатствали и в първия етап на програмата, когато финансирането беше 100 % безвъзмездно, но не са били одобрени. Този път се надява да имат успех и след санирането сметките на семейството й за отопление да намалеят значително: „Жилището ни е 108 квадрата и сме на парно с газ. И въпреки че отопляваме половината от апартамента, платихме 550 лева сметка. За декември беше 530. Надяваме се, ако ни санират, сметките да намелят. Затова всъщност участваме в програмата.“, обясни Тонка Панева.

    Валентин Спенджаров от община Хасково каза, че всички проектни предложения са подадени вече в системата ИСУН и са в общия списък с проекти, подадени към МРРБ.

    „В национален мащаб вече има 250 подадени проекта, но ресурсът, за който се кандидатства, е доста по-малък от разполагаемия по програмата. Затова предполагам и министерството предприе тази крачка да удължи срока с още един месец. Пари има, но не се знае дали всички кандидати ще бъдат одобрени. Условията се запазват. Тука особеността е, че се изискват 20% съфинансиране от страна на сдруженията на собствениците, което се съдържа основно в съпътстващите дейности. МРРБ предоставя безвъзмездна финансова помощ в размер на 80% по отношение на строително-монтажните работи. Доплащането излиза на едно домакинство между 5000-6000 лева в зависимост от големината на жилището. Именно това е причината да има по-малко желаещи във втория етап.“, обобщи Спенджаров.

    Разполагаемият ресурс на национално ниво е малко над 280 милиона лева.

    Пламена Пилитова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини