От х:

Днес в x:

Белгийци с проект у нас за най-големия завод за батерии в Европа

Премиерът акад. Николай Денков представи заедно с министри от кабинета едно внушително инвестиционно намерения на белгийската компания Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) за един от най-големите проекти за производство на литиево-йонни батерии в Европа.

Инвестицията се прогнозира да бъде от 1.1 млрд. евро и да осигури над 1000 работни места в три различни региона на България, в рамките на проекта включващ 3 елемента:

  •     Изследователскта и развойна дейност с база в Пловдив
  •     Завод за производство на батерии в Стара Загора
  •     Извличане на метали и влагането им в новите батерии в Бургас

Премиерът изтъкна по повод на Стара Загора, че това е стратегическа локация за България. Денков посочи още, че това инвестиционно намерение предполага развитие на технолитгиите у нас и регионите ни. „Именно с такива проекти ще успеем да преминем от икономика на евтината работна ръка към икономика на високата добавено стойност“, подчерта премиерът.

По думите на представителя на Avesta Battery Ношин Омар участието на България в Европейския алианс за батерии е от основна важност, което е и помогнало да бъде взето решението за инвестиции.

Той изтъкна, че ABBE ще произвежда висококачествена продукция и ще намали въглеродния отпечатък. Става въпрос за производство с ниски въглеродни емисии и предимно зелена енергия. Нашата визия излиза извън производство, а е свързана с кръговата икономика, ангажираме се и с рециклиране на батериите, отбеляза още Омар.

Той съобщи, че като първи етап е създаването на производство в Стара Загора, където ще се правят 10 гигавата батерии годишно с технологията на твърдите батерии. Ще се достигне до 20 гигаватчаса на втория етап, уточни Омар.

Заводът в Бургас ще преработва 50 хил. тона батерии на година. Това ще бъде най-големият завод от този вид на Балканите. Технологията ще позволява извличане на ценни суровини от повторната употреба и това е един много важен компонент от визията на Европейската комисия. Ще поддържаме тесен контакт с местната общност чрез създаване на заетост и обучение за нашите служители, отбеляза представителят на компанията.

Ношин Омар разкри, че компанията му цели създаването на най-големия научноизследователски център за батерии в Европа, което ще постави България на картата на иновациите. По този начин ще се увеличат инвестициите в производството на батерии, ще се увеличи ангажиментът в този новаторски отрасъл.

 

Източник: ikj.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини