От х:

Днес в x:

Комисар Марейд Макгинес: При увеличаване тежестта на санкциите, всеки път Русия и нейните приятели намират начини да ги заобиколят

Всеки път, когато увеличаваме тежестта на санкциите, Русия и нейните приятели намират начини да ги заобиколят. Затова трябва да сме особено внимателни по отношение на обмена на информация, за да разберем къде може да се крият проблемите, коментира на граничния пункт „Капитан Андреево“ еврокомисарят по финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес.

Тя беше на граничния пункт „Капитан Андреево“, придружена от министъра на финансите Асен Василев, а една от обсъдените теми бе да се разбере на място как се прилагат санкциите заради регистрираният ръст на вноса и износа на стоки с двойна употреба към Азербайджан и Русия, които минават транзитно през България.

Комисар Макгинес коментира, че Капитан Андреево“ е наистина важен пропускателен пункт за Европейския съюз.

Моята роля за прилагането на санкциите е ключова. Трябва да сме сигурни, че прилагаме санкциите. Отговорността за това е на държавите членки. Имаме много добро сътрудничество, включително и с България в това отношение, подчерта още еврокомисарят.

Много съм доволна, че българските власти са твърдо решени да проверяват всичко, което влиза и излиза от този граничен пункт, а това е важно не само за България, но и за Европейския съюз. Така коментира събраните впечатления от видените демонстрации на място на граничния пункт-проверки с рентгеновите апарати, работа с кучетата по откриване на наркотици и за фалшиви стоки.

Няма да споменавам конкретни стоки, но знаете, че в електрониката и дори в някои от домакинските ни уреди има микрочипове, които могат да се използват и за други цели. Затова трябва да ограничаваме достъпа до тези технологии, защото има хора, които биха искали да се възползват, да подкрепят Русия срещу интересите на Украйна, и те ще намират начини, посочи още Марейд Макгинес. Тя припомни, че в момента действат 11 пакета от санкции и се обсъжда 12-и пакет.

Колкото повече допълнителни санкции въвеждаме, толкова повече се задълбочава сътрудничеството, каза още еврокомисарят.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини