От х:

Днес в x:

МОН с важни промени и нови тестове за учениците

Министърът на образованието и науката Галин Цоков представи мерки за промени в обучението на ученици. Те са свързани с промяна на подхода, представяне на визия за стандарта за качество, повишаване на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на факти. 

Той коментира, че важен аспект е създаването на отделен модул за повишаване на резултатите от “ПИЗА” в националните програми. Цоков поясни, че това ще даде възможност на учениците ни да бъдат подготвени по-добре за предстоящите “Пиза” тестове през 2025 година.

Предвижда се от началото на следващата учебна година да се въведат и входни равнища за завършващите осми клас и започващите девети клас по основните предмети: български език, математика, природни науки, свързани отново с ПИЗА задачи и тестове. Те ща са насочени към установяване на уменията и за възможност за решаване на практически проблеми от учениците, каза министър Цоков.

Министърът на образованието открои, че “ПИЗА” тестовете не са толкова важни колко фактът, че начинът на проверка на компетентностите на учениците ще бъде насочен към установяване на уменията за живота, за практически използване на умения и компетентност, а не само към възпроизвеждане на знания. “Към това ще бъде насочена и друга наша дейност с изработване на визия за рамкови и компетентно ориентирани учебни програми”, обяви той. Според него това не може да се осъществи за година или две, а ще са необходими поне 3-4 години.

Промени ще има и във външното оценяване на десетокласниците, където ще влязат по-практически задачи. "След това, през следващите години, постепенно да променим задачите във външното оценяване след четвърти клас, а след две години и задачите във външното оценяване и след седми клас", обясни министърът. Той отбеляза, че промените в учебните програми и в учебното съдържание ще се свържат с промяна в начина на оценяване и на въвеждане на повече елементи на формиращо оценяване.

Той каза, че през 2024 г. планират да има възможност за формиране на интегрални учебни предмети. Цоков поясни, че според него това ще даде добавена стойност към възможностите за промяна към по-компетентно ориентирано образование. “Ориентирането на нашето образование към компетентности и уменията за живота ще даде добавена стойност и на личностното развитие на нашите ученици”, каза той и поясни, че българската образователна система функционира добре. “Образователна система функционира добре по посока на овладяване на знания и възпроизвеждане на тези знания от учениците, но ние трябва още малко да я балансираме, да я калибрираме към компетентностите така че нашите ученици да бъдат още по-успешни”, смята Цоков.

Цоков обърна внимание на нещата, които са свършили през последните пет, пет и половина месеца. "В рамките на тези месеци ние успяхме да свършим много неща - на първо място по отношение на подзаконовите нормативни документи", заяви той.

Цоков добави, че са направили промени в наредба 10 и 11, включително и по въвеждането на втора дата за децата на външно оценяване. Той добави, че са направени важни промени в наредба 16 за конкурсите за директори.

"Направихме значими промени в закона за професионалното образование и обучение - този закон вече е в парламента, мина първо четене в комисии. Тези промени ще дадат ново ниво на развитие на професионалното образование, включително по отношение на нов списък на професии", добави просветният министър.

По думите му се работи в последните седмици по промяна в закона за висшето образование в частта му за даване възможност за тригодишни бакалавърски програми и структуриране чрез различни характеристики.

Просветният министър заяви, че през последните седмици и месеци са успели да пуснат в действие "Дигитална раница" и тя да се ползва от десетки хиляди ученици.

Той каза, че в момента се обсъжда и промяна в няколко закона като тези изменения са насочени към яслите и детските градини. “Идеята е в рамките на яслите да има повече специалисти, които имат определени компетентности свързани с педагогиката и психологията”, поясни Цоков. Той увери, че работещите специалисти не са застрашени, а се търси възможност за добавена стойност чрез други специалисти, които да влязат и подкрепят развитието на децата.

Министърът на образованието изрази надежда в бюджета за догодина да бъдат заложени повече ресурси за сектора. “Повечето от стандартите се увеличават като средства. Надявам се, че между двете четения на бюджета ще има допълнителни възможности за увеличение например на инстанционните разходи”, каза той.

Той поясни, че са направили сериозни промени в посока езикова подкрепа и езикова интеграция. Направихме една първа стъпка по отношение на това да се олекотят учебните програми в общообразователната подготовка по отношение на тяхната фактологическа сложност и трудност.

Това, което също е много важно да се отбележи, че направихме значими промени в Закона за професионалното образование и обучение, каза той и добави, че според него тези промени ще доведат до ново ниво на развитие на професионалното образование.

Цоков каза, че са приели и много важна стратегическа визия за дуалното обучение. 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини