От х:

Днес в x:

Почина Хенри Кисинджър

На 100-годишна възраст си отиде бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, съобщава "Ройтерс". Той е починал в сряда в дома си в щата Кънектикът, се казва в изявление на Kissinger Associates, Inc.

Кисинджър бе едновременно приветстван за дипломатическия си блясък и осъждан за решенията си, които струват много животи. Той е най-опитният държавник на Америка и твърдо фокусиран върху бъдещето, а не върху миналото.

За мнозина Хенри Кисинджър бе дипломатически гений, който продължава да владее изкуството да разпознава политически постижимото като никой друг. За критиците обаче той бе военнопрестъпник.

По времето му като външнополитически съветник и по-късно като държавен секретар на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, той допринесе за прекратяването на войната във Виетнам, навлизането в разведряване със Съветския съюз, отварянето на отношенията на САЩ с Китай, свалянето на демократично избран лидер и преначертаване на границите на няколко държави. След като напусна поста, Кисинджър продължи да предлага "геополитически консултации" на десетки неразкрити международни лидери със своята консултантска фирма.

Дори 100 години след като се е родил като Хайнц Алфред Кисингер в еврейско семейство в баварския град Фюрт, Кисинджър се смяташе за тежка категория в международната външна политика и дава своя възглед по геополитически въпроси.

Той често предупреждаваше за опасностите, които създава изкуственият интелект за света, поставяйки го в същата лига като опасността от ядрени оръжия. Кисинджър предупреждава по-младите си връстници, че това е напълно нов проблем. Доста добро предупреждение от човек, който е видял всичко.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини