От х:

Днес в x:

Аржентина има нов президент

Ултралибералният икономист Хавиер Милей ще бъде следващият президент на Аржентина, предава БТА. Той спечели вчерашния втори тур на президентските избори с 55,95 срещу 44,04 процента, побеждавайки своя съперник, министъра на икономиката Серхио Маса. Това показват частични официални резултати, оповестени от генералния секретариат на президентството, предаде Франс прес.

Няколко минути по-рано Маса призна поражението си и обяви пред своите симпатизанти, събрали се в неговия предизборен щаб в Буенос Айрес, че Милей "е президентът, когото мнозинството аржентинци са избрали за следващите 4 години". Маса, който излезе начело на първия тур на 22 октомври, допълни, че се е обадил на Милей да го поздрави и да му пожелае късмет.

С победата на Милей страната ще се ориентира надясно на фона на недоволството от растящата инфлация и бедността. Инфлацията се покачи над 140 процента, а бедността се увеличи, докато Маса заемаше поста си.

Милей, който се самоопределя като анархокапиталист, предлага да се намали ролята на държавата и да се овладее инфлацията, докато министърът, срещу когото той се бори, предупреди хората за отрицателните последици от подобна политика. Изборите принудиха мнозина да решат кого от двамата смятат за по-малкото зло, отбеляза Асошиейтед прес.

Аржентина избра начело на страната да застане либертарианец, залагайки на аутсайдер с радикални възгледи за възстановяването на икономиката, страдаща от трицифрена инфлация, задаваща се рецесия и нарастваща бедност. Милей обещава шокова терапия. Плановете му включват закриване на централната банка, отказване от песото и драстично намаляване на разходите - потенциално болезнени реформи, които обаче се харесаха на избирателите, разгневени от икономическите неволи, посочи Ройтерс.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини