От х:

Днес в x:

Ще отмени ли ВАС решението на ЦИК, с което ни отнеха правото да гласуваме с машини?

Според доктора по конституционно право Орлин Колев, Върховният административен съд ще отмени решението на ЦИК да бъде премахнат машинния вот за първия тур на местните избори вчера, а на балотажа ще се гласува с машина.

"Това може да се случи, ако ЦИК успее да организира процеса по гласоподаване с машина”, каза Орлин Колев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.


"Въпреки казуса с машинното гласуване, политиците запазиха самообладание. Всички вкупом призоваха да се гласува. Това е положителна практика, те запазиха добрия тон", коментира той.


"Изпълнявайки разпоредбите на ИК, ЦИК следва да предостави възможността на гражданите да упражнят своя вот, както на хартия, така и с машина. За да може гражданинът да избере метода, по който да упражни своя вот, за ЦИК възниква задължението да осигури средството. В случая да осигури машината. Това задължение е съпроводено с известни изисквания, съгласно закона. Изисквания за годността и удостоверяването на машините.


След като тези изисквания бъдат изпълнени ЦИК, не може да действа по друг начин, освен да осигури машинното гласуване. Бяхме изправени пред хипотеза, в която, преди изтичане на срока за предоставяне на съответното удостоверение от държавните органи, за годността на машините, имаме решение на ЦИК, с което се спира възможността на гражданите, осигурено по закон, да упражнят своя вот чрез машина. Това надхвърляне компетентността на ЦИК”, обясни Колев


Той подчерта, че има постъпили жалби по казуса.


По думите му доклада на ДАНС не бива да бъде преекспониран от страна на ЦИК.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини