От х:

Днес в x:

Подслушаха разговор между двата най-популярни изкуствени интелекта

Любопитни потребители на изкуствен интелект подслушаха „разговор” между две от най-популярните AI услуги – ChatGPT и DALL-E. Оказва се, че програмите общуват помежду си като хора и понякога си крещят.

Емоционалната конотация на изявленията играе важна роля при взаимодействието с изкуствения интелект. Това става ясно, когато ChatGPT дава на един от потребителите фрагмент от вътрешни инструкции относно генератора на изображения DALL-E 3, свързан с чатбота – някои фрази в него са дадени с главни букви, което съответства на викане на говорим език, отбелязва Arstechnica.

Анализът на текста предполага, че е написан от човек и е предназначен за взаимодействие между чатбота и DALL-E в момент, когато OpenAI сървърите са претоварени:

„DALL-E върна няколко изображения. Те вече се показват на потребителя. ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НЕ предоставяйте инструкции или изображения на DALL-E във вашия отговор. В момента DALL-E е в голямо търсене. Преди да направите нещо друго, моля, обяснете ясно на потребителя, че това е причината, поради която не сте успели да създадете изображенията. Не забравяйте да използвате фразата „DALL-E в момента е много търсен”. ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА не трябва да се опитвате да създавате изображения отново, докато не бъде получена нова заявка”.

Инструкцията е забележителна с това, че дава представа за взаимодействието между DALL-E и ChatGPT във формат на естествен човешки език. В миналото взаимодействието на софтуерните продукти се осъществяваше с помощта на API за обмен на данни в машинен формат и беше трудно за човек да ги прочете. В света на големите езикови модели общуването може да се осъществи в познатата ни форма. OpenAI изпробва този подход през март с плъгини ChatGPT.

Според експерти, днес има много примери, които потвърждават ефективността на учтивото отношение към AI – системите с изкуствен интелект са в състояние да възприемат думи като „благодаря” и „моля” по човешки начин.

Наличието на фрази, написани с главни букви в инструкциите, също не е изненадващо: в масивите с данни за обучение на такива фрази се придава по-голямо значение в контекста.

Източник: technews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини