От х:

Днес в x:

Външните министри от ЕС обсъждат в Люксембург ситуацията в Газа, Украйна и Нагорни Карабах

Външните министри от Европейския съюз обсъждат днес в Люксембург актуалната ситуация в Близкия изток и призива на ООН за хуманитарно спиране на огъня между Израел и Хамас. Очаква се те отново да призоват за незабавно освобождаване на израелските заложници, взети от Хамас, и за възстановяване на политическия процес.

Дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел заяви в началото на срещата, че пропускането на хуманитарната помощ за Газа трябва да продължи. Според него, Египет е готов да пропусне всички камиони с помощ. Борел призова да се направи необходимото за бързо възстановяване на снабдяването с ток и вода.

Важно е да се осигури гориво, за да се произвежда енергия, иначе няма вода и ток, и болниците почти не могат да работят, каза той.

Великите сили забравиха палестинския въпрос. Изразяваме силна подкрепа за Израел, но следва да отчитаме убийството на невинни палестинци. Трябва да изразяваме еднаква загриженост за всеки убит цивилен, обобщи той. 

Борел уточни, че днес външните министри от ЕС ще обсъдят също войната в Украйна и събитията в Нагорни Карабах.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг заяви, че най-важното в момента е освобождаването на заложниците и предотвратяване на разрастването на конфликта в региона.

Трябва да бъдем много внимателни с информацията около конфликта, защото в момента циркулират много фалшиви новини, предупреди Шаленберг.

В срещата в Люксембург участва и вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини