От х:

Днес в x:

Алексей Арестович пред БНТ: Путин ще протака войната поне до изборите в САЩ догодина

Руският президент Владимир Путин ще се опита да протака войната в Украйна минимум до президентските избори в САЩ през следващата година, коментира в специално интервю за БНТ Алексей Арестович, военен анализатор и доскорошен съветник на президента на Украйна. Краят на войната зависи изцяло от руския държавен глава и неговата воля, ако сметне че му е изгодно това, посочи Алексей Арестович, който даде интервю по време на срещата на руската опозиция в естонската столица Талин.

Николай Кръстев: Благодаря Ви, господин Арестович, че приехте предложението на Българската национална телевизия да бъдете наш гост!

Алексей Арестович: И аз ви благодаря, тъй като за мен България винаги е била интересна страна. Бил съм в България два пъти, дори три пъти, винаги съм се интересувал от българската култура, от хората, и едва ли би могло да се намери по-близка до нас нация от всички източно-европейски съседи, затова за мен е голяма чест да се обърна към Вас, благодаря от все сърце.

Господин Арестович, кажете, моля, как според Вас ще се развие разпалената от Русия война в Украйна?

- Вижте, тази война се крепи изцяло върху волята на един човек – Владимир Путин. Той може да я прекрати и след 15 минути, ако сметне, че му е изгодно да я прекрати, а може и да я проточва още 2 години, изпращайки в огъня на войната живота на стотици хиляди руснаци, да източва ресурси. За сега виждаме, че той се готви според програмата на руския бюджет една трета да изразходва за отбрана. Той увеличава разходите за отбрана – готви се за дълга, изтощителна война. Смятам, че неговата програма минимум е да задържи до изборите в САЩ.

Като имаме предвид дискусиите за намаляване помощта за Украйна, и изобщо за това, че Десантес се договори, че Украйна не бива да се приема в НАТО. Позицията на Тръмп ни е известна - да сключи някакво споразумение в своя полза. Минимум до изборите в САЩ той ще протака, ще се мъчи да протака, ако не възникнат някакви глобални фактори, които да го накарат да промени това.

Според Вас, ще бъде ли проблематично европейското единство по отношение на Украйна след идването на власт на победилия в Словакия Фицо, който заяви, че ще спре доставката на оръжие за Украйна?

- Трябва да кажем, че винаги има предизборна риторика, която винаги е твърде крайна, а след това идват реалните действия. Фицо, доколкото съм запознат със ситуацията в Словакия, не е успял да заеме доминираща позиция, той трябва да се коалира с по-умерени партии и с тях да изработи обща политическа програма и общ политически курс. Но този факт сам по себе си е много тревожен.

Защото към Унгария, която заема специфична позиция се добавя и Словакия, чуваме и риториката на кандидат-президентите на САЩ, и други подобни. Точно към това се стреми Путин – умора от войната, желание тя да бъде прекратена, желание да предизвика неприязън и към двете страни на конфликта – не само към Русия, но и към Украйна. Това е опасно, ние трябва да се противопоставим, това е тежка, голяма, сериозна задача!

Господин Арестович, в Европейския съюз има политици, които смятат, че войната трябва бързо да се прекрати, до там, където е спряла руската армия и да се пристъпи към преговори, да речем за статуквото. Как се отнасяте към тези хора?

- Донякъде бих могъл да ги разбера, ако това е честно, ако това не е пряка руска агентура, но тогава би трябвало да им зададем редица въпроси по отношение на тяхната политическа позиция. На първо място – сигурни ли сте, че Путин иска преговори? В преговорите участват две страни – ние може да се съгласим, а Путин да не се съгласи? Той може да прецени, че това е слабост и да продължи натиска си. И вторият момент: достигнати ли са целите на страните, които позволяват да преминем към преговори? Става дума за целите във военно отношение.

Нито ние, нито Путин имаме позиции, които може да се смятат за достатъчни, за да преминем към начало на преговори. Всички искат преговори от позиция на силата. Тоест, готови ли сме за преговори в настоящия момент. Трето, какви гаранции имаме, след като проведем преговорите, прекратим огъня, постигнем примирие, за това, какво ще последва? Ние не знаем, какво има в плановете на Путин занапред.

Аз смятам, че ние нямаме никакви гаранции за сигурност, дори при положение, че стигнем границите от 1991-ва година, защото това само ще породи в Русия ресентимент към загубената война и желание за отмъщение. След 5-6 години те ще се върнат, поучени от грешките си и по-добре подготвени. Единствена алтернатива на това е влизането на Украйна в НАТО. Те са готови да ни принудят към преговори с гаранция за встъпването в НАТО. И ако европейските политици ни дадат гаранции за приемането ни в НАТО и са готови да ни защитят, то ние сме готови за преговори в замяна на приемането ни в НАТО.

Добре, ние виждаме, че президентът на Украйна, Володимир Зеленски е готов да предложи формула за справедлив мир. Бихте ли могъл да ни кажете нещо повече, какво означава това?

- Там бяха изложени десет точки по време на знаменитото изказване в Бали. Четири са основните точки: освобождаване на украинските територии, нито един руски войник по границите от 1991-ва година, включително и Крим. На второ място – наказване на руските военнопрестъпници, трето – изплащане на компенсации, и четвърто – гаранции за сигурност от страна на водещите световни държави в различни форми, там са предложени най-различни такива.

Вие сте гост на конференцията на руската опозиция в Талин , какво е основното послание от тези срещи и от свършената работа на такива форуми? Какви трябва да се действията на руската опозиция?

- Мога да изкажа само своята гледна точка. А тя е много проста – руската опозиция трябва да става по-силна! По-силна, за да стане общо място в света за нормалния редови човек, за масовия зрител, и че има алтернатива на режима на Путин.

Защото въпросът за победата в тази война опира до въпроса: „Добре де, Путин го няма, той загуби! А какво следва по-нататък?“ и невъзможността да отговорим на този въпрос. Съдбата на ядреното оръжие, на разпада или неразпада на Русия и доколко ще може да се управлява хаосът. Това говори, че трябва много бързо да се помогне на Украйна да победи, защото всички се страхуват, че след това ще стане по-зле, и те трябва да представят действена алтернатива, да обяснят, защо няма да стане по-лошо, а дори ще бъде по-добре.

Дори ако си представим, че за това те имат гениален отговор, но тях не ги чуват. А за да бъдат чути, те трябва да станат реален действащ фактор на бойното поле, например за въоръжената руска опозиция и в мирния живот, в политическата борба, в борбата в медиите и т.н. Техните успехи в мирната борба пряко зависят от това, доколко централизирано те подкрепят онези, които воюват на бойното поле, а те все не се решават да ги подкрепят като по този начин вредят на себе си и изкуствено отслабват. Всичко започва от това, че те заемат единна позиция, имам предвид разпокъсаната руска опозиция, позиция за подкрепа на въоръжената руска опозиция. Това е главното условие за да бъдат чути, защото по време на война въоръжената сила е преимуществен фактор.

Както виждаме, Русия прехвърля войната в Черно море. Как това според Вас ще се отрази на стабилността в региона и ще бъде ли това изобщо проблем за България, Румъния и Турция, разбира се?

- Русия иска да доминира в Черноморския регион, като смята това за зона на своите национални жизнени интереси. В Черно море са разположени акваториите на много страни – България, Румъния, изобщо на всички, които изброихме. Като минимум там трябва да има справедливо разпределение на зоните на влияние, специалните икономически зони и т.н. Освен това всички са заинтересувани там да има сигурност.

Главен фактор за несигурността е Русия. Значи всички ние сме заинтересувани да ограничим Русия като фактор, нарушаващ сигурността. България е в НАТО, Турция е в НАТО, Румъния е в НАТО. Украйна не е в НАТО, но въпреки това там се провеждат учения от типа „Морски бриз“. И трябва да бъде даден колективен отговор по осигуряване на сигурността на корабоплаването, така че българският импорт-експорт, както и украинският, румънският пряко зависят от сигурността на първо място в Черно море. Всичко това се вижда по сделките, и какви проблеми създава. Затова Русия трябва да бъде ограничена, трябва да бъде възпиран стремежът й да разбива системата за сигурност, трябва да се осигури възможността за нормална икономическа дейност в Черно море и едва след това да говорим, вече на тази основа, за перспективите на развитие.

Мисля, че Черноморския регион и басейна на Черно море имат огромни перспективи за развитие, примерно на черноморския транспортен ринг и т.н. и много други проекти. Ние сме силно заинтересовани от това, защото така се увеличава капитализацията, и нашата, и вашата… В рамките на проекта „Три морета“ може много да се направи, като се свържат Балтийско, Черно и Средиземно море. Там има голям потенциал за капитализация.

Как гледате на идеята за преминаване на украински кораби през зърнените коридори в Черно море, които предложи Украйна?

- Ние сме крайно заинтересовани от това. Оттук произтичат и правителствените гаранции за тези кораби. Оттук идва и възможността по няколко кораба да минат, но трябва да се осигури военната сигурност . Както виждате те преминават главно покрай западните брегове на Черно море, като се прикриват, грубо казано в добрия смисъл, с възможностите на Алианса: на България, Румъния, САЩ, Великобритания, които дежурят там под формата на бойни групи, на авиацията, която да прикритие движението на тези кораби. Това е изключително важно, защото темата за зърнените доставки засяга не само националния бюджет на Украйна, а и политическото и икономическото положение в Близкия Изток и Африка.

Специалистите сериозно говорят за заплахата от глад, изменението на световните цени, за възможна втора арабска пролет и вълна от бежанци в Европа, т.е. това е глобален проблем. Целият свят е заинтересован от това, ние своевременно да доставяме зърното. И това пряко се отнася и за България, тъй като нашите кораби, също и другите, дори корабите под чужда юрисдикция, които карат зърно, плуват непосредствено до българския бряг, разчитайки на помощта и прикритието на българските въоръжени сили.

В края на нашия разговор бих искал да Ви попитам, как гледате на ролята на българите, които живеят в Украйна, за защитата на вашата страна?

- Тяхната роля е определяща. Ние имаме големи български общини и един от моите приятели Виктор Куртев е българин, специалист по енергетика. Ние също подкрепяме посланика на Украйна в България, защото това е първият посланик, който се е обърнал към българите на украински език и тя е единственият посланик, който се срещна с представител на българската диаспора, преди да пристигне в България.

Една от нашите задачи е да установим тясна връзка, за да може българите в Украйна да се чувстват като у дома си, да се чувстват като в България и дори по-добре, ако може така да се каже, да се чувстват като пълноценни граждани. И още много българи воюват, има много представители на регионалния елит, на общодържавния елит, българи по произход. Българите са съществена част от общо украинската култура, ние много ценим техния принос, разчитаме на него и аз, примерно, винаги защитавам позицията си, както знаете – не искам Украйна да стане държава от рода на Унгария на Орбан.

Политическия модел, за който се боря, това е моделът на отвореното общество, където всички имат възможност да запазят и развиват националната си култура и при това да имат общоукраинска самоидентификация. Моето мнение е, че базов ресурс на човечеството е разнообразието. И колкото повече различни хора с различни възгледи, различна националност и различни езици могат да вложат своята култура в икономиката и политиката на Украйна, от това тя става още по-силна. И затова ние можем само да приветстваме българската култура и в мое лице вие винаги ще намерите голям приятел на българските общини.

Благодаря Ви.

- Благодаря!

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини