От х:

Днес в x:

Главен пропагандист на Путин призова Русия да взриви ядрена бомба над Сибир

Mаргарита Симонян, един от главните пропагандисти на режима на Владимир Путин, призова над Сибир да бъде взривена ядрена бомба, за да бъде ликвидирана "цялата радиоелектроника, всичко цифрово и да се върнем в 1993 г., когато живеехме чудесно и даже ще се зарадвам".

Това стана в нейно авторско предаване в дните, когато Русия отбелязва 30-та годишнина от драматичния октомври на 1993 г., когато танкове, изпратени от президента Борис Елцин, стреляха от упор срещу сградата на разбунтувалия се парламент на Руската федерация. Тогава загинаха над 150 души. След това бе приета конституция, даваща значителни правомощия на държавния глава и някои анализатори казват през последните години, че тогава са били положени основите на прекалената концентрация на власт в Кремъл.

Главен редактор на групата RT (съкратеното наименование на Russia Today, създадено с указ на Путин държавно предприятие, контролирано от правителството) Симонян говори в шоуто си Ч.Т.Д. за последните събития в Русия и за "заплахата от Запада", където нямало да се спрат, поради което "от наша страна става все по-неминуем и все по-безалтернативен ядреният ултиматум".

След което припомни, че покойният лидер на т.нар. либерална партия Владимир Жириновски предложил преди няколко години в случай на заплаха да бъде бомбардиран с ядрено оръжие директно Вашингтон.

"Няма да се наложи да бием по Вашингтон", успокои тя зрителите си. "Един умен човек ми каза нещо, за което даже не бях чувала, проста жена съм. Ако на няколкостотин километра над наша територия - някъде в Сибир - се извърши термоядрен взрив, нищо няма да се случи на повърхността на Земята. Няма нищо страшно - нито ядрена зима, нито чудовищна радиация, която ще убие всички... А ще бъде извадена от строя цялата радиоелектроника, всички цифрови неща, всички спътници, тази камера, която ме снима, телефонът до мен..." По думите ѝ това щяло да бъде "най-хуманната, най-тревоядната опция"

"Не виждам никакъв друг изход, освен нещо подобно, независимо дали ми харесва или не", завърши Симонян тази част от разказа си.

Сибирски депутати и други представители на властта реагираха с остри критики, а московският депутат Евгений Ступин е подал сигнал до Следствения комитет "да анализира изказванията на тази гражданка и най-после да ѝ потърси административна или наказателна отговорност". "Мислех, че съм се нагледал на всички възможни прояви на пропагандата, но се оказва, че няма предел на моралното разложение, това е нарушение на законите на страната, да не говорим за това колко дивашки и глупави са такива изявления", заяви Николай Корольов, помощник на Ступин.

Половин час след предаването депутатът написа в канала си в "Телеграм", че е видял в думите на Симонян "признаци за престъпленията, описани в чл. 354 и 356 на Наказателния кодекс - публични призиви към разпалване на агресивна война и употреба на оръжие за масово поражение". Ако не спрем тези човекоядци от държавните канали, те реално могат да провокират катастрофа с невиждани досега мащаби, написа още Ступин.

На всичко това Симонян отвърна със заплаха, че ще се защити срещу "някои коментатори" по чл. 306 от Наказателния кодекс за отправяне на лъжлив донос.

Комунистът депутат о.з. ген. от сухопътните войски Виктор Соболев, член на комисията по отбрана на Държавната дума и санкциониран от САЩ и ЕС, заяви, че "с такива изявления от страна на Русия не бива да се излиза" (бел.ред. - говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Симонян не е официално лице и в този смисъл нищо в руската позиция по ядрените оръжия не се е променило).

Но Соболев добави: "Определено няма да има никакво радиоактивно заразяване. Какво чак толкова да стане от една бомба над Сибир? Нищо няма да стане. Всичко зависи от мощността, количеството и височината на взрива".

Анатолий Локот, кмет на Новосибирск и физик по образование, коментира, че "няма нищо хубаво в наземните термоядрени експлозии. Последствията може да се усещат стотици години, може би дори хилядолетия".

"Новая газета Европа" цитира неговите думи, както и коментара на депутатката от Алтайския край Мария Прусакова, според която думите на Симонян са били възприети в района като дълбока обида. "Най-малкото трябва да се извините пред всички жители на Сибир и особено пред тези, които и до днес страдат от последствията от тестовете на полигона Симапалатинск", написа Прусакова.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини