От х:

Днес в x:

Българи от Измаил и Рени: Два дни поред през нощта сме в голямо напрежение

„Два дни поред през нощта сме в голямо напрежение от руските атаките с дронове в южната част на Одеска област“, споделиха пред БТА българи от крайдунавските украински градове Измаил и Рени. В ранните нощни часове на 3 и 4 септември руснаците атакуваха пристанищната инфраструктура на Дунав в течение на 3 часа и половина.

„През изминалата нощ в резултат на атаките има сериозни разрушения в измаилското пристанище, както и в Килийската община, Измаилски район. Службите навреме обявяват тревога и предупреждават за заплаха на живота. Разбира се, че в условията на война, напрежението сред хората е много високо. Обаче след като приключат атаките, животът продължава, хората излизат на работа. Рано сутринта се активизира трафикът на камионите“, разказва Николай Иванов, председател на българската измаилска община „Света София“.

Българката от Измаил Анастасия Георгиева сподели, че вече две нощи са под голямо напрежение. „В продължени на почти 4 часа чувахме звуците на летящите дронове и взривяването им във въздуха. Много силно се чува. Най-много се страхувам за детето. Където живеем, няма наблизо бомбоубежище, затова сме принудени да се крием вкъщи между две стени, където няма прозорци и врати. Вече се изморихме от постоянните заплахи от атаки“, допълни още Анастасия.

„През нощта на 3 септември град Рени беше атакуван с над 20 дрона. В целия град много силно се чуваха взривовете, защото градът е малък и пристанището е в непосредствена близост. От взривната вълна са повредени стъкла на прозорци и врати на жилищата на хората, които живеят до пристанището“,  това каза Нина Иванова от град Рени. Тя допълни още, че хората са притеснени за живота си и очакват войната да приключи най-скоро с победа.

След административно-териториалната реформа в Украйна, от 1 януари 2021 г., населението в Измаилски район е 207 333 хиляди души, от които 25% са българи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини