От х:

Днес в x:

Новият директор на АПИ: "Дунав мост" е в тежко състояние

Прозрачността ще бъде основният принцип на работа в Агенция "Пътна инфраструктура", заяви в първото си телевизионно интервю новият ѝ директор Ясен Йорданов. Той обясни, че готви структурни промени в администрацията и увери, че в момента се извършва текущо пътно поддържане във всичките области на страната.

Ясен Йорданов посочи, че "Дунав мост" е в тежко състояние и се нуждае от основен ремонт.

"Ние сме подготвили тържна процедура, която ще излезе до дни за основен ремонт. Има технически проект, скоро предстои да бъде основно ремонтиран. Предприели сме спешни мерки, за да осигурим безопасността на пътуващите. Пределната цена на ремонта е около 21 млн. лв., но би могла да бъде надвишавана".

Амбициите на новия директор са свързани с въвеждане на прозрачност и справедливост. Ясен Йорданов обясни, че публичинят интерес трябва да бъде защитен при харченето на обществени средства.

"Няма как да бъде субективен критерий цената. Когато е представена от кандидата за изпълнение на Закона за обществените поръчки, трябва да бъде внимателно обследвана и когато прави своето предложение, трябва да е готов да го изпълни съгласно зададените технически спецификации, изисквания, които са част от тръжната документация".

Йорданов ще изисква да се повиши нивото на работа в пътната агенция и да се повишат изискванията към изпълнителите на проектите.

"Ще призова фирмите, които ще се кандидатират в АПИ да бъдат внимателни при подбора на цени и когато прилагат цени, да знаят че АПИ ще отстоява за качеството , заложено в тръжните документи".

По думите му най-ниската цена ще гарантира преди всичко прозрачност при избора на изпълнител, защото няма да има субективен критерий, който да бъде намесен.

"По отношение на това да бъдат ограничени кандидати, които биха спекулирали с даване на дъмпингови цени, ние сме подготвили технически , икономически, финансови критерии, които все пак трябва да бъдат достигнати и преодолени от кандидатите. това считам , че ще даде достатъчно добра база за да могат да се получават цени от кандидати, които са в състояние да изпълнят поръчките.

В момента се извършва текущо поддържане на пътната мрежа във всички 27 области, по всички магистрали, като това не включва основни ремонти. През изминалите 2 месеца са сключени договори за няколко проекта , които ще бъдат изпълнени като основни ремонти.

"В момента разработваме детайлна програма, която да бъде представена на обществото , тъй като наистина проблемните участъци и с лошо качество и състояние са наистина много. Правим оценка на риска, правим и оценка на пътната безопасност", каза Ясен Йорданов.

Той призова гражданите да изпращат сигнали до АПИ за всички проблемни участъци, които забелязват. Обясни още, че през 2022 година са направени ремонти на 542 обекта с обща дължина 615 км и на обща стойност 450 млн. лв.

Периодично се извършва подмяната на еластичните огради по магистралите. През изминалия месец са ремонтирани почти всички нарушения на съоръженията за пътна безопасност. Извършва се текущо поддържане на опасни участъци по магистрала Тракия.

В момента претеглянето на камиони с товар се извършва от преносими кантари на ДАИ, защото сензорите за тегло от системата ТОЛ все още не са сертифицирани, макар да са монтирани преди 4 години. Някои от тях вече са излезли от строя, посочи директорът на АПИ.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини