От х:

Днес в x:

"Фабриката за бебета" на остров Крит: Как се набират българки за сурогатни майки?

Четирима души, свързани с аферата на остров Крит с незаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки, сурогатно майчинство и трафик на бебета остават в ареста. Задържаните са лекар, ембриолог, секретар и румънка, за която се твърди, че действала като брокер в незаконните осиновявания. Сред експлоатираните като сурогатни майки и донори на яйцеклетки е имало и българки.

Каналът за трафик на бебета беше разбит на 8 август. Експлоатираните жени са били затваряни в охранявани къщи. Към момента няма точни данни колко българки са били използвани, но се знае, че част от тях са живеели трайно в Гърция и не за първи път са сурогатни майки. Според организацията "Майки за донорството", този случай не е изолиран и много българки се оказват въвлечени в незаконен бизнес с телата си. На фона на тази новина нуждата от донорски генетичен материал в България е огромна - около 70 000 са нуждаещите се двойки.

В най-честия случай - тя е много млада и с нисък социален статус. Среща "брокер", който ѝ обещава добра печалба срещу бърза и лесна процедура - даряване на яйцеклетки в болница на остров Крит. Koгато пристигне, действителността се оказва различна.

"Те са нискообразовани, много от тях не могат да четат, не могат да пишат. Те въобще не са наясно какво ще правят. Наскоро ни писа такава на страницата - "Те ми казаха, че отивам и ми взимат една клетка, а те ме караха да пия инжекции и след това бях под упойка". На всички им се обяснява 1400 - 1500 евра, а те си тръгват с 400 или 600 евра", разказва Виктория Димитрова от фондация "Майки за донорство".

Някои от експлоатираните жени признават, че не веднъж са били сурогатни майки, а други, че повече от 10 пъти ставали донори на яйцеклетки - нещо, което е недопустимо по стандарт.

"Даряването е строго регламентирано в стандартите. Една жена не трябва да дарява повече от пет пъти и то през месеци. Това да превърнеш една жена в бройлер или в нещо друго е престъпление", каза д-р Георги Стаменов.

В страни като Гърция и Украйна сурогатното майчинство е легално, но става по определени правила. В интернет свободно се рекламират украински клиники, които предлагат услугата сурогатна майка за около 40 000 долара. Сумата включва и избор на пола на бебето. Във фондация "Майки за донорството" не веднъж са помагали на украинки.

"Една от жените, която мога да кажа, че е професор в Киев в института им по физика, каза, че в Украйна донори са крайно бедните и необразовани, а сурогатни майки стават много майки, които са взимали т. нар. техни бързи кредити и после не могат да си върнат дълговете", каза Виктория Димитрова.

Д-р Стаменов призовава хората да се доверяват на български лекари, защото у нас процедурата с даряването на генетичен материал е строго регламентирана и контролирана.

"Ние докладваме за всяка извадена яйцеклетка, тя получава уникален номер, който се докладва в Медицински одит. Ако тя бъде унищожена, за всяко даряване също много строго и регламентирано се следи всяка яйцеклетка къде отива. Вярно е, че дарителите и дарените са с номера, но това е нещо, което е много строго регламентирано и следено", обясни д-р Стаменов.

Трафикът с цел търговия с яйцеклетки или с бебета все още са често срещани престъпления у нас.

"Регионите, от които най-често са жертвите на трафик с цел продажба на новороденото, са Бургас, Айтос, Камено, Сливен, Варна и Ямбол. Основните страни на дестинация са Гърция, Кипър и имали сме единични случаи във Франция. За съжаление често поради зависимост и страх много от пострадалите жени отказват да сътрудничат на разследващите органи", казва Антоанета Димитрова, главен експерт в администрацията на НКБТХ.

70 000 двойки у нас се нуждаят от донорство на генетичен материал, а всички по веригата за сбъдване мечтата за дете апелират хората, които има деца да дарят, защото освен че така се раждат повече българчета, но и се пресичат незаконни практики.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини