От х:

Днес в x:

"Сеат" инвестира 300 милиона евро в завод за батерии край Барселона

Испанският автомобилостроител "Сеат" (Seat) ще инвестира 300 милиона евро в съоръжение за сглобяване на батерии до завода за автомобили в Марторел, Каталуния, съобщи в. "Паис". Новата фабрика ще даде пряка работа на 400 души и ще осигури допълнително около 100 непреки работни места.

Целта е батериите да се използват за електрически превозни средства, първоначално за марките "Фолксваген" (Volkswagen) и "Купра" (Cupra), които ще излизат от завода от 2025 г., когато приключи преструктурирането му.

Новината за строителството на завода за батерии на "Сеат", който е филиал на "Фолксваген",  съвпадна с отварянето на втория пакет помощи по Стратегическия проект за възстановяване и икономическа трансформация на електрическите превозни средства. ЕК одобри по него да бъдат отпуснати 837 милиона евро помощи по цялата верига за производство на батерии за електрически автомобили.

Обявената днес инвестиция се добавя към вече оповестените от "Сеат" вложения от 3 милиарда евро за автомобили с нулеви емисии. Тези ресурси ще бъдат използвани, както за адаптирането на фабриката в Марторел, така и за разработването на градски електрически автомобил по заръка на "Фолксваген".

Полигонът на "Сеат" в Марторел ще е обект на истинска революция през идните години, плод на електрическата офанзива на "Фолксваген".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини