От х:

Днес в x:

Предлагат България да даде на Украйна 100 БТР-а от времето на Възродителния процес

България ще предостави на Украйна около 100 бронирани машини, стана ясно от думите на депутата от "Продължаваме промяната-Демократична България" Ивайло Мирчев пред бТВ.

"Имаме инициатива да бъдат предоставени бронирани машини на Украйна от складовете на МВР, без да засягаме резервите на армията. Това го предлагаме като проект на решение на парламента. Приблизителната бройка ще бъде около 100, предимно БТР-и", обясни той. 

По думите му инициативата е подкрепена от премиера Николай Денков, министрите на МВР и отбраната, парламентарните групи на ГЕРБ и ДСП, председателя на комисията на отбраната и Бойко Борисов.

Става въпрос за бронирани машини, които са били във вътрешни войски по времето на Възродителния процес в България, но никога не са били използвани. Те са с отпаднала необходимост, част от тях са технически неизправни, обясни Мирчев.

"Украинците са доказали, че могат да поправят всичко, което получат", допълни той.

Мирчев бе категоричен, че с предоставянето на въпросната техника по никакъв начин няма да бъде нарушена боеспособността на армията ни, защото това са "бронетранспортьори, които под никаква форма няма да използваме".

"Нашата цел ще бъде, след като изпратим тези около 100 бронирани машини, да получим американска помощ, за да засилим нашите отбранителни способности. Надяваме се това предложение още да важи, то е било валидно към декември 2022 г. Предстоят разговори. Служебното правителство на (Румен) Радев тогава е пропуснало шанса да направи подобна сделка. Става въпрос за 200 млн. долара, с които президентът Радев, който иначе е много загрижен за армията, можеше много сериозно да засили отбранителните ни способности", изтъкна депутатът.

Ивайло Мирчев посочи още, че за последните 16 месеца Украйна е закупила оръжия за 5 млрд. лв. До края на годината средствата в българския бюджет от Украйна може да достигнат 7 млрд. лв., прогнозира той.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини