От х:

Днес в x:

"Убиецът на Туитър". Какво знаем за новата платформа на "Мета" - Тредс

За по-малко от ден една нова социална платформа събра над 30 милиона потребители. И то без да е достъпна за близо 500-те милиона граждани на ЕС заради строги регулации. Някои вече я наричат "Убиецът на Туитър". Какво трябва да знаем за приложението Тредс, собственост на "Мета"?

За него се говори отдавна, но досега никой не знаеше как ще изглежда. В сряда вечерта новото приложение Тредс (Threads) - собственост на компанията "Мета", която притежава социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм, стана достъпно в над 100 държави. Само ден след пускането си в него вече има над 30 милиона регистрирани потребители. Някои вече наричат новата платформа “Убиецът на Туитър”.

Това вероятно си е помислил и собственикът на Туитър Илон Мъск, който заплаши да съди Мета. Той обвинява компанията, че е наела негови бивши служители, които "са имали и продължават да имат достъп до търговските тайни на Туитър".

Новата платформа Тредс засега не е достъпна в 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) - който със своите близо 500 млн. жители е трети в света по брой на населението. Причината е в строгите регулации на съюза за защита на личните данни и на потребителите. Все още не е ясно кога европейците ще могат да ползват Тредс на територията на общността.

Въпреки това новата социална мрежа има амбицията да е първият успешен конкурент на Туитър. Тредс много наподобява приложението с птичката за лого като функции и интерфейс, а предизвестената му поява обтегна отношенията между собственика на Мета Марк Зукърбърг и собственика на Туитър - Илон Мъск. Само преди две седмици във връзка с новата платформа милиардерите започнаха да си разменят закани в "старите" си социални мрежи.

През последните месеци много технологични компании се опитаха да се възползват от сътресенията в Туитър след придобиването на компанията от Илон Мъск миналата година, което доведе до редица спорни промени. Тредс изглежда ма и предимство на старта пред останалите конкуренти - огромната потребителска база на Инстаграм, както и финансовите ресурси на Мета.

Как работи Тредс

Тредс е приложение, в което хората могат да водят публични дискусии помежду си в реално време. То е тясно свързано с друга платформа на Мета. Регистрацията в Тредс е възможна само чрез профил в Инстаграм, като името на профила остава същото и засега не може да се сменя.

Освен това потребителите могат автоматично да последват всички акаунти, които следват и в Инстаграм, когато се присъединят към новата платформа. Така, от една страна, Тредс спомага за популяризирането на Инстаграм, а от друга, автоматичното добавяне на последователи и лесната регистрация правят разрастването му по-бързо и лесно.

Публикациите в платформата трябва да са с дължина до 500 знака - тоест малко по-дълги от позволените в Туитър, могат да се включват изображения, gif файлове и видеоклипове с дължина до пет минути. Постовете могат да се споделят и да се отговаря на тях. По всичко това новата социална мрежа до голяма степен наподобява Туитър.

Това не е първият случай, в който Фейсбук имитира други приложения. След като например социалната мрежа Снапчат доби популярност, Фейсбук интегрира опция за публикуване на 24-часови истории и в своята платформа, макар и неуспешно. През 2020 г. пък по подобие на Тик Ток в Инстаграм се появиха кратките видеа.

Тредс все пак има и някои различия. Към момента платформата не поддържа изпращането на лични съобщения - функция, която Туитър предлага. Освен това потребителите имат малко по-голям контрол върху аудиторията, която може да вижда публикациите им.

За разлика от Туитър, Тредс няма функция за хаштагове - думи, предхождани от символа #, които се превръщат в етикет за всички постове по дадена тема. Също така публикациите в Тредс не могат да бъдат редактирани, след като са вече публикувани.

Засега критиките към новата платформа са насочени основно към факта, че потребителите виждат не само публикациите, на профилите, които следват, а и такива, предложени от алгоритъма на Тредс. Подобна е ситуацията и в Инстаграм.

Защо няма Тредс в ЕС

Макар приложението на "Мета" вече да е налично в над 100 страни, засега жителите на ЕС нямат достъп до него. Причината е влезлият в сила през ноември 2022 г. Законодателен акт за цифровите услуги.

Той регулира начина, по който големите онлайн платформи функционират, като осигурява по-добра защита за онлайн потребителите и по-голяма прозрачност за платформите.

Очаква се Актът да започне да функционира напълно от февруари 2024 г. В момента Европейската комисия обсъжда регламентите с компаниите и се очаква да даде повече насоки през септември. Засега обаче не е ясно кога ще бъде решен този въпрос. Не е ясно и кога Тредс ще стане достъпно на европейския пазар.

ЕС държи и на строгата защита на личните данни и сигурността на потребителите в онлайн среда. Така и предимството на Тредс за набавяне на нови последователи - свързаността с Инстаграм, се оказва една от спънките за появата му на територията на съюза. Причината е, че европейската регулация забранява обмена на потребителски лични данни между различни платформи.

Търси се заместник на Туитър

Милиардерът Илон Мъск придоби Туитър през октомври миналата година. Оттогава той направи редица промени, които накараха потребителите на социалната мрежа да търсят алтернативи на платформата.

През февруари Туитър въведе плащане за верификация (синя значка) на профилите. Дотогава тя се даваше само на утвърдени, известни лица и организации след проверка на тяхната самоличност.

През март Туитър започна да премахва сините значки на знаменитостите, които не са си заплатили за услугата. Някои медии като американския Ню Йорк Таймс открито се обявиха срещу промените.

Преди седмица Мъск съобщи и за друга противоречива промяна. Тя ограничава броя на публикациите, които потребителите могат да прочетат за един ден. Непотвърдените акаунти (без значка) вече ще могат да четат до 1000 публикации на ден. За новите непотвърдени акаунти броят ще бъде до 500.

Недоволството от тези и други промени даде повод на редица технологични компании да се опитат да заемат мястото на Туитър. Сред тях са MastodonHive Social и BlueSky, създадено от основателя на Туитър - Джак Дорси. Нито една от тях обаче не успя да се представи като подобаващ конкурент на Туитър. Причината е все още ниският им брой потребители.

Приложението на "Мета" има възможност да се справи с този проблем заради директното и лесно прехвърляне на профили от Инстаграм. Само за 4 часа след пускането му в него се регистрираха 5 милиона души. 3 часа по-късно този брой се беше удвоил, съобщи Ройтерс.

Мъск срещу Зукърбърг

През последните седмици Илън Мъск и Марк Зукърбърг водят интензивна задочна комуникация през социалните мрежи. Още при появата на информация, че "Мета" може да разработва приложение подобно на Туитър, Мъск се пошегува в платформата по адрес за Зукърбърг:

“Готов съм за двубой в клетка, ако той е, хаха”.

Впоследствие собственикът на "Мета" качи скрийншот на това съобщение с думите "Изпрати ми мястото”.

Относно начина на работа на платформата Зукърбърг каза, че това, на което ще се наблегне, е поддържането на "дружелюбна" среда. По-късно Мъск му отговори в Туитър:

“Много по-добре е да бъдеш атакуван от непознати в Туитър, отколкото да се отдадеш на фалшивото щастие в Инстаграм, където всичко неприятно се потулва."

След окончателното публикуване на приложението в сряда на въпрос дали то ще бъде "по-голямо от Туитър", Зукърбърг написа: "Ще отнеме известно време, но мисля, че трябва да има приложение, в което могат да се водят публични дискусии с над 1 милиард потребители.

"Туитър имаше възможност да направи това, но не го направи. Надявам се, че ние ще успеем", каза Зукърбърг в новата си платформа.

В четвъртък вечерта американската телевизия CNN съобщи, че Туитър заплашва "Мета" със съд заради появата на Тредс в писмо, изпратено от адвокатите на платформата на Илон Мъск до компанията на Зукърбърг.

Едно от обвиненията е в систематично, умишлено и незаконно присвояване на търговски тайни и друга интелектуална собственост на Туитър. Според медията това е първият ясен сигнал, че Туитър припознава новото приложение като конкурентна заплаха.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини