От х:

Днес в x:

Навални беше обвинен в "екстремизъм" и е заплашен от още 30 години в затвора

Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше изправен пред нов съдебен процес по обвинения в екстремизъм, заради който може да остане в затвора още 30 години.

Той вече излежава 11-годишна присъда за нарушаване на условията за предсрочно освобождаване, измама и неуважение към съда. Навални и неговите поддръжници настояват, че арестът и лишаването му от свобода през 2021 г. са били политически мотивирани.

Новият процес срещу него започна на 19 юни в руската наказателна колония, в която се намира - във Владимирска област на около 260 км източно от Москва. Той беше доведен в импровизирана съдебна зала и каза, че ще се защитава сам, въпреки че има и адвокатски екип.

Служители на Московския градски съд пътуваха до наказателна колония № 6 за делото. Журналистите бяха настанени в специална стая с екран, за да проследят процеса чрез видеовръзка, но с много лош звук. На родителите на Навални - Анатолий и Людмила, беше разрешено да присъстват.

Юридическият екип на Навални и неговият съподсъдим Даниел Холодни, който е технически директор на канала Navalny LIVE в YouTube, поискаха отвод на съдия Андрей Суворов. Те се мотивираха с това, че процесът трябва да се проведе в Москва, тъй като и двамата са официално регистрирани като жители на руската столица и процесът е по обвинения, свързани с нея.

"Смятам, че като се вземат предвид настоящите обстоятелства и на наказателното право, трябва да се отведете", каза пред съда и самият Навални, облечен в черната си затворническа униформа.

Суворов обаче веднага отхвърли молбата.

Срещу Навални и Холодни са повдигнати обвинения за създаване на екстремистка група, отправяне на призиви за екстремизъм, създаване на организация с нестопанска цел, която нарушава правата на гражданите, финансиране на екстремизъм, въвличане на непълнолетно лице в престъпна дейност и реабилитиране на нацизма.

Навални каза, че прокурорите са му предоставили 3828 страници, в които са описани всички престъпления, за които се твърди, че е извършил, докато е бил зад решетките.

"Въпреки че от обема на томовете става ясно, че съм изтънчен и упорит престъпник, не е възможно да се разбере в какво точно съм обвинен", добави той.

Когато за първи път те бяха оповестени през април, Навални нарече обвиненията "абсурдни". Тогава той също така каза, че друго дело, по което е обвинен в пропагандиране на тероризъм и нацизъм, е започнало през октомври заради изявления на негови сътрудници в канала "Народна политика" в YouTube. Коментарите критикуват руския президент Владимир Путин и неговото правителство и осъждат непровокираната пълномащабна инвазия на Русия в Украйна, започнала през февруари 2022 г.

През април руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че сътрудниците на Навални, заедно с тайните служби на Украйна, са замесени в убийството на прокремълския журналист и пропагандист Владлен Татарски във втория по големина град в Русия - Санкт Петербург.

Новите обвинения идват в момент, когато Кремъл засилва репресиите си срещу своите опоненти - повечето ключови опозиционни фигури са зад решетките или в изгнание. Харизматичен агитатор, Навални изглеждаше единственият руски опозиционен лидер, способен да мобилизира масово хората в цяла Русия да участват в антиправителствени протести., коментира Би Би Си.

Алексей Навални е в затвора от февруари 2021 г., след като беше арестуван месец по-рано при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше от почти фатално отравяне с нервнопаралитично вещество от типа "Новичок", което според него е било поръчано от Путин. В момента той излежава присъди от общо 11 години и половина.

Кремъл отрича да е играл каквато и да е роля в отравянето на Навални, въпреки че според експертите само държавните органи имат достъп до нервнопаралитичното вещество от военен клас. Освен това през 2020 г. разследващият портал Bellingcat, ръководен от българина Христо Грозев, и руският новинарски сайт The Insider уличиха в своя разработка няколко агенти на руската служба за вътрешна сигурност - ФСБ. Тези данни са и част от филма "Навални", който получи "Оскар" за най-добра документална лента.

На 6 юни Европейският съд по правата на човека в Страсбург, Франция, осъди Русия да плати 40 000 евро на Навални за отказа да разследва отравянето му.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини