От х:

Днес в x:

Вносителите на искането за отстраняване на Гешев изказаха пред ВСС своите позиции

На заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) четиримата членове на Прокурорската колегия на Съвета изказаха своите позиции по направеното от тях предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

В момента членовете на Съвета започнаха изказвания по същество във връзка с настоящата процедура и по събраните в нея данни. След това те трябва да гласуват. Главният прокурор може да бъде освободен с гласовете на 13 от членовете на ВСС.

Заседанието на ВСС се председателства от министъра на правосъдието Атанас Славов, който е член по право на Съвета, но няма право да гласува. Главният прокурор Иван Гешев си тръгна от заседанието заради пътуване до Страсбург, където ще бъде изслушван в Европейския парламент.

Причината за инициираната процедура за отстраняване е изказване на Иван Гешев от 15 май по време на пресконференция, на която той използва израза „политически боклук“, с което, според вносителите, се уронва престижът на съдебната власт.

Вносителите са Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. 

Със своето изказване главният прокурор, за нас, пряко е нарушил принципите на вежливост и толерантност, на благоприличие, заложени в етичния кодекс на магистратите, заяви Гергана Мутафова. 

Върховният административен съд неведнъж е приемал, че магистратът е обект на постоянен публичен контрол, поради което следва да си наложи лични ограничения и да демонстрира поведение и реч, което да съответства на достойнството, присъщо на заеманата длъжност, коментира Калина Чапкънова, цитирайки съдебна практика, свързана с етичния кодекс на магистратите. По думите ѝ всеки магистрат има право да изрази емоцията си, но той следва да се ръководи от обстоятелството, че е магистрат. Тя добави още, че главният прокурор демонстрира поведение в противоречие на стандартите в етичния кодекс. Според нея действията му са силно укорими.

Друг от вносителите - Йордан Стоев, заяви, че „истината е една и тя е видна за всички граждани и магистрати“. Той посочи, че на база на проведената процедура становището му не се е променило, а се е затвърдило. „Не мога да приема изказването на главния прокурор, в това му качество, насочено към представители на законодателната власт за допустимо“, каза той и определи като закана казаното „… и е време да бъде изметен този, както казах, политически боклук...“. По думите му се е затвърдило разбирането, че главният прокурор не отговаря на необходимите изисквания за заемането на този пост.

По думите на Георги Кузманов, безспорно, Иван Гешев е бил в „емоционален дисбаланс“, заради изживения стрес от взрива до автомобила му и добави, че да не изпита страх, не би било нормална човешка реакция. Според него обаче това не значи, че трябва да използва своите преживявания, за да изрази гнева си.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини