От х:

Днес в x:

ВСС реши да продължи с процедурата за отстраняване на Гешев в негово отсъствие

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да продължи днес с процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. В подкрепа на решението гласуваха 13 от членовете на ВСС, а против бяха седем. Членовете на съвета в момента решават дали да приемат за доказателства анкети на две медии, както и изслушване на изявление, направено пред медиите от главния прокурор.

Гешев преди час напусна заседанието, за да пътува за Страсбург, където утре ще бъде изслушван в Европейския парламент. Заедно с него заседанието на пленума напусна и адвокатът му Радостина Томова. Гешев обясни, че иска лично да присъства на цялото заседание на Пленума и да упражни правото си на лична защита. 

При дебата след напускането му кадровиците се разделиха в мнението си дали заседанието по процедурата трябва да продължи в отсъствието на Гешев или да се отложи за друг ден. Според няколко от членовете на съвета главният прокурор "шиканира процедурата, докато останалите отбелязват, че той има право на лична защита.

Процедурата за отстраняване на главния прокурор започна след отправено предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС заради изказване на Иван Гешев от 15 май по време на пресконференция, на която той използва израза „политически боклук“, с което, според тях, се уронва престижът на съдебната власт.

На влизане в сградата Гешев определи искането за отстраняването му като политически мотивирано и организирано от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Вярвам в колегите си, в съдебната власт, членовете на Висшия съдебен съвет, че няма да влязат в политическия график, може би графика на Делян Пеевски и на Бойко Борисов", каза той.

По думите му има опасност България да се върне във времената, когато е управлявала "тричленка или петчленка, наречена Политбюро".

Гешев се активизира срещу Борисов, след като преди седмици кандидатът за премиер с първия мандат от ГЕРБ Мария Габриел каза, че ще поиска оставката му. Гешев обаче за първи път посочва като организатор за отстраняването си санкционирания по закона "Магнитски" Делян Пеевски, подчертава Свободна Европа. В последните дни депутатът от ДПС се обяви за премахването на фигурата на главния прокурор и промени в конституцията.

В началото на заседанието правосъдният министър Атанас Славов каза, че в петък следобед са постъпили още доказателствени искания от Гешев, сред които - за социологическо проучване за това как се е променило доверието към съдебната власт сред изказването му за "политическия боклук" в Народното събрание.

По време на дебатите Гешев поиска лингвист етимолог да каже дали е обида изразът "политически боклук". По думите му не той, а поискалите отстраняването му са уронили престижа на съдебната власт с "неоснователното си искане".

ВСС обаче отхвърли искането за социологическа експертиза с 16 гласа "за" и 5 "против", а искането за мнение на лингвист - със 17 гласа "за" и 4 "против".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини