От х:

Днес в x:

Със „син флаг“ са отличени 21 плажа на церемония в Свети Влас, сред наградените за шестнадесети път е и яхтеното пристанище „Марина Диневи“

Представители на фирмите концесионери на морски плажове в България получиха своите сертификати по програмата „син флаг“ на церемония в Свети Влас. Носители на наградата през тази година са 21 плажа. Сред отличените от международното жури, оценило кандидатурите, е и яхтеното пристанище „Марина Диневи“, което е единственият български порт, покриващ изискванията на програмата за качество от 2007 година насам. Пред БТА председателят на Българското движение „Син флаг“ Станимир Георгиев обяви, че през целия летен сезон ще се извършват проверки за контрол на качеството, предлагано от призьорите, като в тях ще се включват и чуждестранни представители.

„Пожелавам безпроблемен сезон, благополучен за всички. Международното жури на програмата „син флаг“ разгледа кандидатури от 50 държави през април тази година. За северното полукълбо отличени са общо 4845 плажа, сред тях са и туристически лодки, плажове и яхтени пристанища. За първи път награди получиха плажове в САЩ и Албания. 5036 са наградените в световен мащаб в 51 държави“, обобщи Георгиев.

Плажовете, които ще развеят „син флаг“ в България през тази година, са: „Бялата лагуна“, „Албена“, „Кранево - Север“, „Златни пясъци“, „Слънчев ден“, „Хижа Черноморец - Юг“, „Бяла - Юг“, „Обзор - Централен“, „Св. Влас - Изток“, „Св. Влас - Нов плаж“, Слънчев бряг - Северен, Централен и Южен, „Несебър - Юг“, „Поморие - Изток“, „Къмпинг Черноморец“, „Созопол - Централен“, „Созопол – Хармани“, „Дюни“, „Дюни - Юг“ и „Аркутино“.

През тази година международното жури по програмата дава и две специални награди в категориите „Енергия и опазване на енергията“ и „Достъпност на плажовете – достъпност за всички“. По първата в челната тройката отново попада български плаж – този в к.к. „Албена“, стана ясно от думите на Георгиев. Северната ивица е отличена, след като екипът е представил впечатляващи решения, свързани с опазването на околната среда. Планове за плажа през тази година са преведени на английски и френски език, за да могат да бъдат използвани като добър пример във всички 51 страни по света, участващи в инициативата за екологична марка.

„В категорията „Енергия и разумно управление на енергията“ от България изпратихме една добра практика от „Албена“ и за наше щастие тя е сред три наградени победители за този сезон. Това се случва за втора поредна година, след като миналата плажът „Къмпинг Черноморец“ спечели наградата в категория „Мерки срещу промяната в климата“, каза още Станимир Георгиев.  

Той допълни, че през 2023 година Българското движение „Син флаг“ отбелязва своята 30-годишнина. Организацията, припомни Георгиев, е основана през 1993 година по искане на големи туроператори, действащи на българския пазар. Първият плаж у нас, носител на отличието, е в „Слънчев бряг“. Седем са били първите кандидати. От 1996 година започва и по-масово разпространение на програмата в България.

„Искам да благодаря за подкрепата на нашата организация от страна на концесионерите на плажовете. С тях работим от дълги години, както и с курортните комплекси. Работим и с учебни програми като най-успешната ни е „Учим за гората“, по която си партнираме с училища и инспекторати по образованието. За съжаление от държавата получаваме само морална подкрепа и включване на „сините флагове“ в отчетите на министерствата. Имаме и интересна програма „Зелен ключ“, която представяме в страната – тя е за хотели, къмпинги, атракциони и други. Всеки може да кандидатства и да се включи. 11 хотела в страната са носители тази награда в момента“, посочи Станимир Георгиев.

По данни на Международното движение „Син флаг“ страната ни се подрежда на 25 място по брой отличени сред 51 държави. У нас все още няма сертифицирани туристически кораби. Първенец по получени „флагове“ е Испания със 731. Следват Гърция с 641, Турция с 588, Италия с 542, Франция с 513 и Португалия с 542 отличия.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини