От х:

Днес в x:

Руските комунисти вдигат данъка за предприемачите и олигарсите

С 30% ще се облагат получаващите €115 000 годишно. Целта е да се запълни дупката в бюджета, разкри "Москоу таймс".

Държавната дума предложи да се повиши ставката на данъка върху доходите на физическите лица до 30% за руснаците с годишен доход над 10 млн. рубли. Съответният законопроект е внесен от депутати от КПРФ, начело с лидера на фракцията Генадий Зюганов.

Депутатите обясниха необходимостта от подобна инициатива с нарастващия бюджетен дефицит. Авторите на документа отбелязват намаляването на общите приходи и приходите от нефт и газ и, опирайки се на оценки на неназовани експерти, твърдят, че в края на годината дефицитът ще възлезе на около 5 трилиона рубли.

КПРФ нарече "малко вероятен" сценарий оценката на Министерството на финансите, което прогнозира дефицит от 2,9 трилиона. Предложеният план за повишаване на ставката на данъка върху доходите на физическите лица до 30% ще увеличи бюджетните приходи до около 650 млрд. рубли през данъчния период, се казва в законопроекта.

Пакетът от документи, представен в Държавната дума, съдържа и становището на правителството по законопроекта. В него се посочва, че законът не може да се прилага за приходите от 1 януари 2023 г., тъй като данъчните задължения "нямат обратно действие".

Освен това правителството подчертава, че увеличаването на ставката на данъка върху доходите ще провокира "бягането на заплатите в сивия сектор, намаляване на приходите от данъка върху доходите на физическите лица в бюджетите" и спад в плащанията на застрахователни премии.

Заради разходите за войната дупката в руския бюджет нарасна до 3,4 трилиона рубли през четирите месеца на 2023 г. През този период Русия е похарчила 11,2 трилиона рубли - с 26% повече, отколкото преди година. В същото време приходите от петролни и газови ресурси продължават да намаляват: за четири месеца те са спаднали с 52% спрямо миналогодишните стойности до 2,82 трилиона рубли.

Проблеми с разходите възникнаха още през първия месец на 2023 г., но първоначално Министерството на финансите ги обясни с "изпреварващо финансиране".

"Някои от разходите" беше решено да бъдат отложени за началото на годината, обясни премиерът Михаил Мишустин в Държавната дума. Въпреки това дефицитът е нараснал само за четири месеца.

За да се оправи положението, Министерството на финансите може да прибегне до повишаване на данъците за гражданите, прогнозира Олег Шибанов, ръководител на Центъра за макроикономически изследвания "Сбер" и професор в Новото икономическо училище (NES). Според него това ще засегне предимно богатите руснаци. "Някои от данъците, които ще бъдат въведени, по-скоро ще изглеждат като данъци за "социална справедливост"," обясни той.

Русия вече повиши данъка върху доходите на богатите през 2021 г. Тогава за тези, които печелят повече от 5 млн. рубли годишно, ставката беше повишена от 13% на 15%.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини