От х:

Днес в x:

Макрон заяви, че е “отворил вратата за подготовка на украински пилоти на изтребители“ още отсега

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е “отворил вратата за подготовка на украински пилоти на изтребители“ още отсега. Това изказване той направи ден след като той разговя с гостуващия му в Париж президент на Украйна Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

Макрон допълни, че тази подготовка ще се извършва заедно с няколко други европейски страни, които са готови на това. „Вярвам, че дискусии (по въпроса) са в ход и с американците“, заяви Макрон в интервю за френската телевизия TF 1. Той обаче допълни, че споменаването на евентуална бъдеща доставка на изтребители за Киев „би било теоретичен дебат“. „Днес е нужно да започнем обучението. За това се споразумяха няколко европейски страни“, заяви Макрон, без да навлиза в повече подробности относно този процес на обучение. 

Париж до този момент отлага въпроса за евентуална доставка в бъдеще на бойни самолети за Украйна, обяснявайки по-специално, че ще са нужни дълги месеци за подготовката на пилоти за летене с тях. Началото на подготовката на пилотите би могло накрая да проправи пътя и за доставката на самолетите.

В интервюто Макрон не навлезе и в детайли какви нови доставки на оръжия ще има от Париж за Киев „Решихме да доставим нови боеприпаси“, се ограничи той да каже.

Макрон спомена, без да навлиза в повече детайли, и за обучението на украински военни, които ще са натоварени със задачата да извършат украинската контраофанзива и да устояват на противника“, като те ще бъдат обучавани как да поправят бойна техника и оръдейни системи.

„От това има нужда Украйна“, заяви президентът на Франция и допълни, че стратегията на страната му е  проста – да помага на Украйна да се съпротивлява, за да организира, в момента, в който реши това, своята контраофанзива, за да върне накрая всички на масата на преговорите и при условия, които тя би избрала и да изгради устойчив мир за себе си. 

Вчера след срещата си със Зеленски в общо изявление двамата президенти казаха, че Франция ще обучава и оборудва няколко батальона на украинските сили с десетки блиндирани военни превозни средства и леки танкове, сред които AMX-10RC.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини