От х:

Днес в x:

Уникални печатни издания дигитализира по проект библиотеката в Димитровград

Изображение 1 от 2

    Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград навлезе в съществен етап по изпълнение на дейностите по проекта „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“, изпълняван с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“. Вече са дигитализирани заложените в проекта над 300 страници голям формат от вестник „Строим Димитровград“ (1949 – 1952 г.). В момента усилено продължава процеса по обработка на цифровите копия на 300 страници оригинални документи на Исторически музей - Димитровград. С приключване на дейностите, за поколенията ще бъдат съхранени уникални печатни издания от фондовете на двете културни институции.

    По проекта вече е създаден специален сайт https://digitlib.org/, който ще осигурява достъпност до дигитализираните материали и те ще могат да се разглеждат от обществеността. До приключване на проекта предстои поместването на всички предвидени документи.

    Проектът е на стойност 25 160 лв. и е предвидено да приключи до средата на 2023 година. Водеща организация по проекта е Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград, а нейни партньори са Регионална библиотека „Хр. Смирненски“ – Хасково и Исторически музей – Димитровград.

    Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини