От х:

Днес в x:

Британското разузнаване: Вагнер са постигнали известен напредък в Бахмут

Съществува реална вероятност руснаците да са намалили числеността на войските си и да свиват настъпателните си действия край Донецк, за да пренасочат ресурси към Бахмут.

Това се посочва в нов доклад на британското разузнаване.

"В Бахмут силите на руското министерство на отбраната и ЧВК "Вагнер" продължават да постигат бавен напредък. Фронтовата линия в центъра на града минава основно по протежение на главната железопътна линия", се казва в доклада.

Междувременно според британското разузнаване ВСУ отблъсква руските атаки от юг по улица "Корсунски" - стария главен път в западната част на града.

"И за двете страни всяко значително съкращаване на частите около Бахмут се е превърнало в критичен въпрос, тъй като Украйна иска да освободи настъпателни сили, а Руската федерация вероятно се стреми да възстанови оперативния резерв", заключава разузнавателната служба.

Ожесточените боеве в града продължават. Окупаторите не се отказват от опитите си да превземат изцяло града. За тази цел ЧВК Вагнер в момента са подкрепени и от редовната руската армия.

Наемниците са постигнали известен напредък в Бахмут, напредвайки северно от пътя Т0504 Костянтинивка - Часов Яр - Бахмут по протежение на главната железопътна линия в града, се казва в новия анализ на бойните действия на Института за изследване на войната (ISW). В него се отбелязва, че според някои съобщения щурмови части, вероятно принадлежащи на силите на "Вагнер", са завзели два квартала в северозападната част и центъра на Бахмут. Както обаче отбелязват анализаторите, все още не е установено кои са тези квартали.

В доклада се отбелязва, че в момента в централната част на Бахмут се водят сражения за контрол над железопътната линия. А кадри на руската армия водят позиционни сражения на север от града.

Ръководителят на групировката "Вагнер" Евгений Пригожин се опита да оправдае бавния напредък на своите наемници в рамките на Бахмут, вероятно в опит да окаже натиск върху руското Министерство на отбраната да засили доставките на артилерийски снаряди.

"Той заяви, че са необходими поне 6000 снаряда за неуточнен период от време, за да се напредва с повече от 100-200 м на ден", се казва в резюмето на института. Освен това ръководителят на Вагнер заяви, че бойците му ще понесат по-малко жертви, ако получат повече снаряди.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини