От х:

Днес в x:

Когато автомобилните инженери сбъркат фатално

Всяка съвременна кола е сложен механизъм с куп електроника, която може да бъде опасна както за водача и пътниците в нея, така и за другите, дори ако не отива никъде, а например е паркирана някъде на слънце. Вина за това понякога имат и създателите на съответния автомобил, които са допуснали грешки при неговото проектиране. Те може да бъдат в дизайна на превозното средства или в конструкцията на основните му компоненти и агрегати.

В следващата подборка са посочени няколко случая на автомобили, които по различни причини станаха причина за излизането от строя на огромен брой превозни средства. По-лошото обаче е, че те причиниха смъртта на повече от 100 човека.

Грешки на автомобилните инженери, отнели човешки животи:

Дефектни въздушни възглавници

Една от най-големите и най-известните грешки в историята на автомобилната индустрия е дефектът в газовия генератор на въздушни възглавници от японската компания Takata, които от началото на 2000-те са монтирани на над сто милиона автомобила от различни марки. Сред тях са японските Nissan, Toyota, Mitsubishi, Subaru, Mazda, Honda и Isuzu, както и американските Ford, Chrysler, General Motors, Tesla и европейските Audi, BMW и други.

Поради недостатъчно стабилизиран химически амониев нитрат в пиропатрона, чиито свойства се променят силно при температурни промени, възглавниците Takata могат да не сработят или точно обратното – да се задействат без причина. И фрагменти от тях могат да причинят значителни наранявания на водача и пътниците. В световен мащаб този проблем е убил най-малко 24 шофьори и е ранил около 300 души. Над 10 милиона автомобила бяха вкарани в сервизите, което доведе до фалит на Takata.

Уязвими предпазни колани

Втората голяма и много опасна инженерна грешка също е свързана с името Takata. Става въпрос за ключалки за предпазни колани, които се произвеждат от компанията от 1986 до 1991 г. и се монтират предимно на японски модели, както и на техните американски и европейски производни. Сервизната акция, организирана през 1995 г., засегна над 9 милиона автомобила от марките Honda, Mazda, Nissan, Subaru, Isuzu, Daihatsu, Chrysler, GM и Ford.

Основното оплакване относно работата на катарамите на предпазните колани на Takata 52X и A7X беше, че те не биха се заключили или спонтанно се освободили при инцидент. И причината беше материалът, от който е направена тази част - ABS пластмаса. При продължително излагане на ултравиолетова радиация, особено след повреда, тя става крехка и, разпадайки се, може да блокира заключващия механизъм. Броят на жертвите поради този проблем не се съобщава.

Залепнал педал на газта

Поредната фатална грешка на съвременните автомобилни инженери е свързана с Toyota. През 2007 г. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) разкри, че при седаните Lexus ES350 постелките могат да блокират педала на газта в напълно натиснато положение.

След смъртта на семейство в Калифорния заради този дефект, японците трябваше да изтеглят около 9 милиона коли от марките Toyota и Lexus по света. В допълнение към репутационните щети, скандалът струва на автомобилния производител повече от милиард долара. Повече от 20 души станаха жертви на „залепналия педал".

Забравена заварка

Преди около пет години марката Subaru беше опозорена от грешни изчисления при създаването на своите автомобили. Този, както и много други дефекти, беше открит от експертите на NHTSA в Щатите. Същността на проблема беше нарушение на технологията при заваряване на каросерията на кросоувъра Ascent. А именно - нямаше достатъчно заварки на средната колона и около нея, което нарушаваше твърдостта на купето на автомобила и не му позволяваше да осигури достатъчна пасивна безопасност за водача и пътниците в случай на авария.

Общо 293 автомобила са напуснали поточната линия с такъв дефект в периода от 13 юли до 21 юли 2018 г. От тях търговците на марката бяха успели да продадат само 9, докато останалите се намираха в складове и шоуруми. В крайна сметка компанията успя да отстрани проблема, а собствениците получи нови кросоувъри.

Изпускаща скоростна кутия

Друга фатална грешка на инженерите през седемдесетте и осемдесетте години на миналия век беше дефектът на ограничителя на предавката в автоматичните трансмисии, блокиращ кутията при паркирана кола. В някои случаи лостът може спонтанно да скочи от позиция „P“ в „R“, след което колата просто потегля, като това се случва, ако не активирана ръчната спирачка.

Дефектът беше открит при модели със скоростни кутии (C-3, C-4, C-6), FMX и Jatco, като в САЩ са регистрирани около 600 катастрофи. Загинали са около 100 човека, а над 1700 бяха ранени. Наложи се сервизна акция, която автомобилните производители се опитаха да избегнат и първоначално се ограничиха с изпращане на известия до собствениците им, в които ги подсещат да поставят ръчната спирачка при спиране.

Източник: automedia.investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини