От х:

Днес в x:

iOS 17: Всички новини и слухове около мащабния ъпдейт на iPhone платформата

Всяка година Apple пуска голяма актуализация на софтуера за своите iPhone-и, която носи със себе си редица нови функции. Много от тях са съвместими не само с най-новите, но и с по-старите модели iPhone-и.

Макар че през годината има постепенни софтуерни актуализации, някои от които носят ключови подобрения, а понякога и допълнителни функции, именно годишната актуализация носи най-много промени и може да накара стария iPhone да се почувства като чисто нов.

Очаква се следващата голяма актуализация на софтуера да се нарича iOS 17. 

Ще разгледаме всичко, което знаем към момента. Включително кога се очаква да бъде пусната, какви функции се очакват и кои iPhone-и вероятно ще бъдат съвместими.

Кога излиза iOS 17?

  • 5 юни 2023 г.: Очаква се iOS 17 да бъде обявена на WWDC
  • Юли 2023 г: Възможно е да се появят публични бета версии на iOS 17
  • Средата на септември 2023 г: Очаква се финалната версия на iOS 17

Apple обяви датите за своята Световна конференция за разработчици, известна още като WWDC, за 2023 г. Конференцията ще се проведе между 5 и 9 юни и се очаква, че по време на първата презентация, която ще се състои на 5 юни, ще видим редица функции, които ще бъдат включени в iOS 17.

Въпреки че iOS 17 няма да бъде официално пусната тогава. Apple обикновено казва, че софтуерът ще бъде пуснат през „есента“, когато говори за него на WWDC. Конкретните дати се уточняват по-късно. Обикновено разбираме конкретна дата за пускане на пазара по времето, когато се обявяват новите iPhone. 

Това обикновено е в началото на септември.

През последните няколко години обаче Apple пуска бета версии за разработчици и публични бета версии за основните си софтуерни версии. Ако направи това за iOS 17, може би ще можете да я изтеглите на вашия iPhone около юли. Бъдете внимателни обаче, в началото бетите често са бъгави, така че бихме ви посъветвали да ги инсталирате на втори телефон (ако имате такъв), а не на основното си устройство.

Функции на iOS 17

Досега повечето слухове около iOS 17 предполагаха, че няма да има големи визуални промени в новия софтуер. При iOS 16 например имаше огромни промени в екрана за заключване на iPhone, в резултат на което всички iPhone-и, поддържащи тази функция, имаха напълно различен външен вид. Бяха добавени и много други функции, но промяната в екрана за заключване беше най-очевидната разлика за повечето хора.

Що се отнася до iOS 17, твърди се, че софтуерът ще внесе някои промени в Центъра за управление и ще предложи някои „хубави функции“, но без драматични промени. Марк Гурман от Bloomberg – който има отличен опит, когато става въпрос за информация за Apple – първоначално твърдеше, че iOS 17 ще бъде „фокусирана повече върху отстраняването на грешки и подобряването на производителността, отколкото върху добавянето на нови функции„.

След това Гурман заяви, че Apple е променила посоката си с новия софтуер и е заявила, че ще бъдат въведени някои от „най-търсените функции“, но не уточни какви биха могли да бъдат те.

Други слухове сочат, че iOS 17 ще донесе някои промени в навигацията на приложението „Музика“, както и подобрения в „Поща“, „Напомняния“ и „Файлове“.

Кои iPhone-и ще бъдат съвместими с iOS 17?

За iOS 16, която излезе през 2022 г. заедно с моделите iPhone 14, Apple се отказа от поддръжката на моделите iPhone 6S и iPhone 7, което означава, че нито един от тези модели няма да бъде съвместим с iOS 17. Като се има предвид обаче, че iPhone 6S беше пуснат на пазара през 2015 г., това все пак са шест години софтуерна поддръжка, което е по-дълго, отколкото предлагат повечето устройства с Android.

Възможно е поддръжката на моделите iPhone 8 и iPhone X да отпадне с iOS 17 и някои слухове предполагат, че това ще е така. Според други обаче iOS 17 ще поддържа същите iPhone-и като iOS 16, което е правдоподобно, като се има предвид, че компанията се отказа от два телефона миналата година. Ако последното е така, а ние се надяваме да е така, предполагаме, че следните iPhone-и ще бъдат съвместими с iOS 17:

  • Apple iPhone 8
  • Apple iPhone 8 Plus
  • Apple iPhone X
  • Apple iPhone XS
  • Apple iPhone XS Max
  • Apple iPhone XR
  • Apple iPhone 11
  • Apple iPhone SE (2020)
  • Apple iPhone 12 mini
  • Apple iPhone 12
  • Apple iPhone 12 Pro
  • Apple iPhone 12 Pro Max
  • Apple iPhone 13 mini
  • Apple iPhone 13
  • Apple iPhone 13 Pro
  • Apple iPhone 13 Pro Max
  • Apple iPhone SE (2022)
  • Apple iPhone 14
  • Apple iPhone 14 Plus
  • Apple iPhone 14 Pro
  • Apple iPhone 14 Pro Max

Не забравяйте обаче, че все още няма официално потвърждение, така че не се вълнувайте твърде много, ако имате устройство, което е по-близо до горната част на списъка по-горе. Възможно е също така не всички функции на iOS 17 да се появят на по-старите устройства, тъй като те може да не разполагат с необходимата изчислителна мощ, за да ги поддържат.

Слухове за iOS 17: Какво се случи досега?

5 април 2023 г: Противоречиви доклади около iOS 17 и поддържаните iPhone-и

Появиха се няколко различни съобщения за iOS 17 и за това кои iPhone-и ще се поддържат. Според някои изтичания на информация Apple ще се откаже от поддръжката на iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X, докато други твърдят, че това е „просто невярно“.

5 април: Според слуховете iOS 17 ще донесе промени в контролния център

MacRumours съобщи, че потребител на форума – който преди това точно е предоставил подробна информация за Dynamic Island – е заявил, че Apple планира промени в Control Center за iOS 17, въпреки че потребителят не е дал подробности какви биха могли да бъдат тези промени.

29 март 2023 г: Съобщава се за някои промени в iOS 17, но нищо съществено

Според информация на LeaksApplePro, Apple не планира никакви големи промени за iOS 17, въпреки че ще има някои промени в приложенията Music, Mail, Reminders и Files.

26 март 2023 г: Гурман казва, че iOS 17 ще има някои нови „хубави функции”

Марк Гурман съобщи в своя бюлетин Power On, че Apple ще въведе някои „хубави функции“ с iOS 17 и макар че не даде подробности какви биха могли да бъдат те, каза, че ще бъдат някои от „най-търсените функции“.

20 февруари 2023 г: Бета версията на iOS 17 за разработчици на Apple ще получи мерки за предотвратяване на неоторизирани инсталации

Съобщава се, че Apple може би затяга начина, по който се обработват бета версиите на iOS, в опит да спре хората да инсталират бета версиите за разработчици на iOS 17, когато всъщност не са разработчици. Това би означавало, че ще трябва да изчакате пускането на публичната бета версия, за да се сдобиете с iOS 17, преди тя да бъде пусната в окончателния си вид.

8 януари 2023 г.: iOS 17 ще се фокусира върху поправките на грешки, а не върху новите функции

Марк Гурман публикува своя бюлетин Power On и съобщи, че в iOS 17 може да липсват нови функции, тъй като вместо това Apple поставя фокуса си върху xrOS.

14 декември 2022 г.: Apple може да разреши магазини за приложения на трети страни в iPhone с iOS 17

Според Bloomberg в iOS 17 Apple може да позволи на потребителите да инсталират алтернативни магазини за приложения на своите iOS устройства. Тази възможност може да се появи само на устройствата в Европа, за да се спазят предстоящите правила на ЕС, и компанията може да позволи инсталирането само на одобрени приложения. Все пак това би било доста сериозна промяна.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини