От х:

Днес в x:

Без сериозни инциденти в изборния ден, образувани са 143 досъдебни производства

Изборният процес приключи без сериозни инциденти, успяхме да се справим със задачата да осигурим сигурността на изборите. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев при представяне пред медиите на обобщени данни за действията на полицията по време на подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание.

По думите му образуваните досъдебните производства за изборни нарушения са два пъти повече спрямо предходните избори.

Стана ясно, че действително с връщането на хартиената бюлетина се увеличават опитите да се манипулира вотът, това, което направихме, е да противодействаме успешно на тези практики, каза Демерджиев.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че са проведени стотици специализирани операции в последния месец. Образувани са 143 досъдебни производства (над 90 процента ръст от миналите избори), полицията е отработила над 800 явни сигнала и около 500 оперативни сигнала. Задържани са 126 души, при 90 на предходния вот, добави той.

В рисковите секции не беше допуснато масово купуване на гласове. Там дори има снижено гласуване, каза Тодоров.

Вътрешният министър допълни, че МВР не е допуснало хибридните атаки и обажданията от деца за поставени бомби да повлияят на изборния ден и избирателната активност.

На база новия протокол за действие, вече няма да бъдат затваряни сгради, ако постъпи бомбена заплаха, посочи Демерджиев.

Той допълни, че при корпоративния вот трудно се установява престъпление. Основните сигнали за корпоративен вот касаят партия ГЕРБ, много по-трудно стигаме до хора, които да свидетелстват. Тези практики са на ръба на закона, каза вътрешният министър.

В листите за изборите имаше лица, които се занимават с купуване на гласове, припомни вътрешният министър и призова партиите да внимават какви хора включват в листите, защото те получават имунитет като кандидати за депутати.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини