От х:

Днес в x:

Фон дер Лайен обвърза отношенията с Китай с подхода на Пекин към войната в Украйна

Втвърдяването на позицията на Китай спрямо епохата на реформи и отварянето към ерата на сигурността и контрола изисква Европа да "намали риска" - дипломатически и икономически, каза в четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Преди посещението следващата седмица в Китай с френския президент Еманюел Макрон, Фон дер Лайен призна, че отношенията с Пекин са станали "по-далечни и по-трудни" през последните години, съобщи Ройтерс.

Предвид икономическия размер на Китай и глобалното влияние, управлението на тези отношения от страна на ЕС би било определящ фактор за икономическия просперитет и сигурност на ЕС, каза тя в реч в Европейския център за политика в Брюксел, който е санкциониран от Пекин.

Войната в Украйна и Русия

Фон дер Лайен заяви, че Китай, чийто президент Си Цзинпин обеща по-тесни връзки с руския си колега Владимир Путин миналата седмица, носи отговорност за постигането на "справедлив мир" за прекратяване на войната в Украйна, която изискваше изтеглянето на нахлуващите руски сили.

"Начинът, по който Китай ще продължи да взаимодейства с войната на Путин, ще бъде определящ фактор за развитието на отношенията между ЕС и Китай", каза фон дер Лайен.

Според председателя на еврокомисията визитата на китайския президент в Москва е показала, че Пекин "вижда слабостта на Путин" и как да увеличи влиянието си върху Москва. че "балансът в отношенията, който в по-голямата част от изминалото столетие е бил на страната на Русия, сега се е обърнал".

Фон дер Лайен заяви още, че "мир в Украйна би бил справедлив, само ако е основан на териториалната цялост и суверенност на Украйна", напомняйки, че като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Пекин има отговорности към прекратяването на войната.

"Всеки мирен план, който би консолидирал руските анексии (на територии) просто не е жизнеспособен план", каза Фон дер Лайен.

Тя заяви, че "отношението на Китай към войната на Путин ще бъде определящ фактор за развитието на отношенията между ЕС и Китай".

"Епоха на сигурност и контрол"

Китай, каза тя, става все по-репресивен у дома и по-настоятелен в чужбина, заменяйки епохата на реформи и отваряне с "епоха на сигурност и контрол", в която от компаниите в Китай се изисква да подпомагат държавните операции за събиране на разузнавателна информация, засилване на ролята на армията и засилване на контрола върху икономиката.

Фон дер Лайен каза, че не е възможно ЕС да се отдели от Китай, но е "жизненоважно да се съсредоточим върху намаляването на рисковете за Европа".

Председателят на Европейската комисия заяви, че Пекин "се стреми към системна промяна на международния ред, в който Китай да има централна роля", ставайки по-независим от света и правейки света по-зависим от себе си.

Според нея европейският отговор трябва да започне с работа за "засилване на международната система" чрез работа с партньори по международни въпроси като климат, здравеопазване, търговия, финанси, устойчиво развитие.

На дипломатическия фронт това означава работа с партньори по глобални въпроси и укрепване на съществуващия международен ред и институции, а не съперничество с Китай, каза тя.

В същото време Европа трябва да продължи диалога с Пекин, за да повдига трудни въпроси, но и да види как да си сътрудничи в области като изменението на климата и опазването на природата.

"Това е част от причината, поради която ще посетя Пекин заедно с президента Макрон", каза председателят на еврокомисията.

Икономическите връзки

От икономическа гледна точка ЕС според нея трябва да "ребалансира" отношенията си и да намали зависимостта си от Китай за ключови суровини, като литий и други важни минерали.

ЕС, каза фон дер Лайен, вече има набор от мерки за противодействие на икономическите изкривявания и защита на интересите си в областта на сигурността, но съюзът трябва също така да разгледа високите технологии, които споделя с променящия се Китай.

Европейската комисия, каза тя, ще представи идеи по-късно тази година относно мерки за контрол на изходящите инвестиции в определени чувствителни технологии, за да се гарантира, че те не подобряват военните или разузнавателните способности на системен съперник.

Тя заяви, че Брюксел не иска да къса отношенията с Пекин, и че смята Китай за "жизненоважен търговски партньор" и че по-голямата част от връзките са нерискови, но че отношенията остават небалансирани и ЕС трябва да засили конкурентоспособността на собствената си икономика, да бъде по-решителен в търговските си отношения, да развие инструментариум за защита в ключови сектори като изкуствен интелект, биотехнологии, роботика и др., където развитието на технологиите може да представлява заплаха за националната сигурност на европейските държави, както и да разшири търговските партньорства с Г-7 и Г-20.

От 2019 г. Европейският съюз официално разглежда Китай като партньор, икономически конкурент и системен съперник.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини