От х:

Днес в x:

ЦИК: Първо ще се броят хартиените бюлетини, после от машинното гласуване

ЦИК е приела методически указания до секционните избирателни комисии първо да се броят хартиените бюлетини, а после тези от машинното гласуване.

Видеонаблюдението ще приключи след преброяването на гласовете в комисиите и попълването на протоколите.

Всяка бюлетина трябва да бъде показана на всички членове на комисията и наблюдателите в изборната секция.

След приключването на изборния ден устройствата със записите трябва да отидат в "Информационно обслужване".

Вотът в чужбина

По-рано днес председателят на Работна група „Избори" в МВнР Иван Кондов каза, че Министерството на външните работи все още не е получило машините за гласуване, които ще бъдат изпратени за вота на 2 април зад граница.

Проблем ще бъде, че не можем на 100 процента да гарантираме доставката на машините, особено до далечни дестинации като САЩ и Канада, коментира той. Според Кондов не трябва "да се създава паника", тъй като според Изборния кодекс има смесено гласуване. По-голямата част от изборните книжа са доставени, като се очаква и останалите да бъдат доставени до края на седмицата, посочи той. 

Няма опасност машините да не пристигнат навреме в секционните избирателни комисии (СИК) зад граница, в които ще има машинно гласуване, каза на брифинг за медиите говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. 

По думите й машините ще бъдат предоставени на Министерството на външните работи (МВнР), след като приключи удостоверяването и тестването на устройствата за машинно гласуване и бъде инсталиран софтуерът. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини