От х:

Днес в x:

ЕС ще насочи 600 млн. евро за укрепване на границата ни с Турция

Европейският съюз (ЕС) ще насочи 600 млн. евро за укрепване на границата ни с Турция, съобщи по БНТ главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

"От вчера имаме писмо от Урсула фон дер Лайен, която ни уведомява, че Европейската комисия е провела миналата седмица съвещание за нов стратегически подход към опазване на общата ни външна граница и България се явява приоритет. В нашето направление ще бъдат отделени над 600 млн. евро за укрепване на тази граница и за нейното техническо изграждане. Там имаме над 110 км необезпечени технически, другите 200 км са с техника, която има с какво да се надгражда. Тези пари ще отидат за камери, за сензори, за автомобили", посочи той.

Главният секретар на МВР отбеляза, че процесът на силен мигрантски натиск ескалира, като припомни драматичните случаи от последните дни в Унгария и Италия. 

В началото на тази година в сравнение с миналата, която беше рекордна, имаме още 43% завишаване на мигрантския натиск. Това е резултат от глобални процеси, които текат на територията на страните от Северна Африка, Близкия изток. Полагаме огромни усилия да спрем този натиск, съгласно ангажиментите, които имаме спрямо Европейския съюз, увери той. 

„В този бизнес се въртят много пари, с тази дейност се занимават както криминално проявени лица, наркозависими и хазартнозависими, така и хора, които са с нормален социален статус, привлечени от бързите печалби и ниските наказания“, каза още главният комисар на МВР.  

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини