От х:

Днес в x:

200 миньорски работни места гарантирани през следващите 15 години, Горубсо с удължена концесия

Най-голямото предприятие в Смолянско  „Горубсо-Мадан“ АД беше поканен в Министерство на енергетиката, за да подпише Договор за продължаване срока на концесията за находище „Петровица“ до 2037г. С това решение на МС се обезпечава устойчивото развитие на дружеството,  чрез запазване за още 15 години на близо 200 работни места в този рудник.
„Петровица“ е едно от най-големите и най-дълго разработваните находища в Маданското рудно поле. По стари архивни данни още през 1927 г. около периметрите на първото акционерно дружество „Родопски метал” започва да действа и новосъздаденото „Пирин”. През 1934 г. „Пирин” става минен отдел на българското акционерно дружество „Гранитоид”, което от своя страна през 1938 г. сключва договор с няколко германски фирми за експлоатация на родопските мини. С помощта на германски капитали дружеството започва интензивна рудодобивна дейност. През 1942 г. се построява въжена линия от рудник „Гюдюрска” през рудник Бориева (находище „Петровица“) до Кърджали, където е построена флотационна фабрика. По същото време се прокарват първите шахти и се монтират първите подемни машини в рудник „Бориева”. На 3.05.1950 г. се създава „Горубсо“, чийто правоприемник е сегашното „Горубсо-Мадан“ АД. До 2017 г. в рудника се влизаше посредством шахти, оборудвани с подемни машини и асансьорни клетки, а след това бе прокарана наклонена галерия по която с автомобили се достига до работните места.През 2014 г. е вкаран първия челен товарач на Петровица, като постепенно високопроизводителната техника измества стария и трудоемък начин за добив на руда.
Към момента на участъка работят 11 челни товарача, 2 пробивни карети и 5 минни камиона.
В края на концесионния период през 2037 година ще се навърши 1 век от експлоатацията на находището, за който период от 100 години ще се добият общо над 100 милиона тона руда.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини